V Evropi se zlomi kost zaradi osteoporoze vsakih 30 sekund. Ker večina odrasle populacije ne verjame, da so izpostavljeni tveganju, je cilj društva z različnimi aktivnostmi osveščati ljudi o pomenu zdravega načina življenja še pred pojavom prvih bolezenskih znakov. Zato ob letošnjem svetovnem dnevu osteoporoze v različnih krajih po Sloveniji organizirajo prireditev Osteotlon. Prireditev je v minulih tednih že potekala na Ptuju in v Kranju, v soboto pa se bo odvijala v Ljubljani.

Med drugim bodo organizirali vodeni ogled mestnega jedra glavnega mesta, pogovor o osteoporozi in preizkušanje različnih mlečnih izdelkov, s čimer želijo opozoriti na pomen kalcija za izgradnjo kostne gostote. Ob preizkušanju mlečnih izdelkov se bodo seznanili tudi s pomenom prehranjevanja pri osteoporozi, ki ga bo predstavila strokovnjakinja za prehrano, ki bo udeležencem tudi svetovala.

Človekove kosti se nenehno obnavljajo, gre za neenakomeren ciklus, ki traja vse življenje in ohranja okostje močno in zdravo. V določenih pogojih, predvsem pred menopavzo in po njej, se zaradi neravnovesja v telesu odstrani več kostnine, kot je nastane na novo. Če je takšno neravnovesje stalno, pogosto pride do osteoporoze. Takrat kost ni slabša od zdrave kosti, temveč je kosti manj, saj se z leti ob določenih vplivih ruši njena notranja struktura. S takšnimi spremembami kost postane vse bolj krhka in se zato lažje zlomi. Tako lahko do zloma pride že ob neznatnem padcu, pojasnjujejo v zvezi.

Za osteoporozo so najbolj tipični zlomi zapestja, hrbteničnih vretenc in kolkov, posledice slednjih so običajno najhujše. Raziskave kažejo, da bo ena od petih žensk, ki utrpijo zlom kolka, umrla v prvem letu po zlomu. Kar 97 odstotkom tistih, ki so hospitalizirani zaradi zloma, ki je posledica padca s stojne višine, primanjkuje D vitamina. Osteoporozni zlomi povzročijo kronične bolečine, oteženo gibanje in izgubo okretnosti, kar človeka ovira pri opravljanju dnevnih aktivnosti in ga naredi odvisnega od drugih, pojasnjujejo v društvu.

Ob tem opozarjajo, da bi ženske s pomenopavzalno osteoporozo, če bi zaužile s hrano dovolj kalcija in imele dovolj vitamina D, bile bolje zaščitene pred zlomi. Vitamin D se v glavnem tvori v koži, izpostavljeni sončnim žarkom, kalcij pa ljudje večinoma zaužijejo s hrano. Oba delujeta skupaj in gradita močne, zdrave kosti. Vitamin D pomaga telesu vsrkavati kalcij iz hrane in dodatkov. Ima vlogo vratarja, ki kalciju omogoča, da se absorbira v telo. Kalcij je mineral, ki pomaga graditi kosti in jih dela čvrste, še pojasnjujejo.