Če ponoči bedite, potem se vam spremeni metabolizem, večkrat pa jeste tudi pozno ponoči, ko se funkcije v vašem telesu upočasnijo. Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje, ki imajo izmensko delo, bolj nagnjeni k srčno-žilnim boleznim in sladkorni.

Miši, ki so bile ponoči izpostavljene medli luči, so se v osmih tednih zredile za tretjino več kot tiste, ki so živele v okolju, kjer sta se izmenjevala svetloba in tema. „Čeprav med skupinama miši ni bilo razlike v zaužiti hrani čez dan, se je tista, ki je noči preživela ob medli luči, zredila,“ je dejala Laura Fonken, nevroznanstvenica na univerzi Ohio State.

Rezultati raziskave, objavljeni v glasilu Proceedings of the National Academy of Science, namigujejo, da obstaja „napačen čas za prehranjevanje“. Nabiranje odvečnih kilogramov ni odvisno le od v telo vnesenih kalorij, temveč je odvisno tudi od bioritma.

„Luč ponoči predstavlja vpliv okolja in prispeva k epidemiji debelosti. Debelost v družbi je povezana s številnimi faktorji, med drugim tudi izpostavljenosti umetni luči,“ je dejal soavtor raziskave Randy Nelson. Raziskovalci so pod umetno svetlobo šteli tudi uporabo računalnika ali gledanje televizije. „Mogoče je, da ljudje, ki ponoči delajo na računalnikih ali gledajo televizijo, jedo tudi ponoči, kar vpliva na njihov metabolizem,“ je dodal Nelson.

„Ohranjanje normalne telesne teže je pogojeno z manjšim vnosom kalorij v telo in večjo fizično aktivnostjo, vendar pa ta faktor lahko razloži, zakaj se nekateri ljudje, ki pazijo na svojo telesno težo, vseeno zredijo,“ je še pojasnil Nelson. „Nekaj pri umetni luči pozno ponoči je miši sililo, da so jedle ob uri, ob kateri metabolizem ni mogel ustrezno delovati.“

„Ugotovitve so pokazale, da obstaja čas, ko prehranjevanje redi,“ je razložil. Tam Fry, predstavnik National Obesity Foruma, je ob tem dejal: „Čas prehranjevanja je ključnega pomena. Ljudem že dalj časa svetujemo, da zgodnja večerja pomaga pri ohranjanju normalne telesne teže. Če jedo kasneje, bo hrana ostala v želodcu.“