Pritisk vrstnikov in družinske težave, kot je na primer ločitev staršev, so razlog ogromnega števila prehranjevalnih motenj v osnovnih šolah. Raziskava je pokazala, da anoreksija in bulimija, bolezni, ki jih navadno povezujemo z najstništvom, prizadeneta tudi na tisoče deklic, nekatere že pri sedmih letih starosti.

53 odstotkov žrtev teh dveh bolezni je namreč razkrilo, da so se pri njih prve težave s hrano pojavile pri desetem letu starosti ali pa celo še prej. Samo 29 odstotkov anketiranih je priznalo, da se je pri njih bolezen pojavila med 11. in 15. letom.

Pri anketi, ki jo je izvedla britanska organizacija Overeaters Anonymous, je sodelovalo 250 žrtev anoreksije ali bulimije. Raziskovalci so ob objavi rezultatov povedali: „Nekateri bi lahko menili, da so rezultati raziskave šokantni. Toda, kot so poudarili naši člani, ni nenavadno, če človek razvije prehranjevalno motnjo pred najstništvom.“

Zdravnica Carol Cooper je povedala, da so pritiski zaradi vitke postave ogromni: „Že ena sama kruta pripomba o velikem trebuhu lahko sproži prehranjevalno motnjo pri nekaterih deklicah in fantih.“

Še ena zanimiva stvar, ki jo je pokazala anketa: samo trije odstotki žrtev so za svojo bolezen krivili ekstremno vitke manekenke ali pa glasbene in filmske zvezdnice. Več kot polovica pa jih je povedala, da so njihovo stanje sprožile družinske spremembe, kot denimo izguba ljubljene osebe.