Največ smrtnih žrtev je bilo med otroki, mlajšimi od pet let, v zvezni državi Zamfara, pravi Lauren Cooney, vodja organizacije Zdravniki brez meja. Smrtnih žrtev bo po napovedih verjetno še več, a številka ne bo dosegla kritične meje. „Bolje, kot da se osredotočamo na število smrtnih žrtev (saj je te težko pridobiti in nadzorovati), se mora mednarodna skupnost osredotočiti na grobo resničnost v Nigeriji: kristalno jasno je, da je večje število otrok umrlo zaradi zastrupitve s svincem,“ je nadaljevala.

V sklopu študije, ki sta jo s skupnimi močmi opravili Svetovna zdravstvena organizacija in pa Ministrstvo za zdravje Zamfare, so prišli do zaključka, da obstaja „180 vasi, kjer so se otroci lahko zastrupili s svincem, kar vodi do možnosti, da se je z njim okužilo dodatnih 30 tisoč ljudi“.

Poročilo o smrti številnih otrok je prišlo v javnost nekaj mesecev zatem, ko je nigerijska vlada junija oznanila smrti več kot 160 Nigerijcev, vključujoč več otrok, za vzrok smrti pa so navedli zastrupitev s svincem zaradi nelegalnega iskanja in kopanja zlata. „Zastrupitev s svincem je posledica poizkusov vaščanov pri iskanju in izkopavanju zlata na območju rude, ki je onesnažena s svincem. Ti rudo nato odnesejo v svoje hiše, kjer jo zdrobijo in posušijo, zaradi česar je nato okuženo celotno območje,“ so v izjavi za javnost sporočili Zdravniki brez meja.

Sicer se je nigerijska vlada že junija povezala s Svetovno zdravstveno organizacijo, s katero so takoj začeli zdravljenje ljudi, zlasti majhnih otrok, zaradi česar so si številni že opomogli in ozdraveli. Pomembno je tudi, da primerno očistijo celotno področje, na katerem ti ljudje živijo. Postopek čiščenja so zaradi deževne dobe avgusta prekinili, a so ga pred nekaj tedni ponovno sprožili.