Nova knjiga ugledne ameriške dietetičarke obljublja, da bo to zmedo uredila. Na podlagi 25-letnega raziskovanja in izkušenj je Mary Flynn ustvarila poseben program za boj proti raku na dojkah – tako za zdrave ženske kot za tiste, ki po bolezni okrevajo. Prehrana je povezana z izgubo teže, saj je prekomerna teža eden od dejavnikov tveganja za raka dojke.

Flynnova pravi, da je izguba prekomerne teže le polovica bitke, druga polovica pa je zmanjšanje beljakovin in snovi v krvi, ki so ključnega pomena za tveganje. Program je tako prilagojen živilom, ki so se izkazala, da pomagajo pri zaščiti pred boleznijo.

Presenetljivo je predvsem to, da je nova dieta v nasprotju z nizko vsebnostjo maščob, ki je prej veljala za „tiso pravo“. Prehrana mora biti namreč bogata z maščobami. Flynnova poudarja, da je med študijo ugotovila, da lahko dieta z nizko vsebnostjo maščob pomeni podvojeno tveganje za raka na dojkah. Verjetno zato, ker telo potrebuje določeno količino maščobe v prehrani.

Po njenih ugotovitvah tudi uživanje alkohola ni prepovedano. Rdeče vino je lahko za ženske celo koristno, ker vsebuje polifenole, ki so se izkazali za koristne pri preprečevanju raka na dojkah.

„Ne opravičujem prekomernega pitja alkohola, misli pa, da ne obstala dovolj dokazov, da bi alkohol povečeval tveganje za nastanek raka na dojkah,“ je dejala Flynnova. Nova dieta je malce spremenjena oblika sredozemske prehrane. Za ljudi, ki sledijo sredozemskemu načinu prehranjevanja, naj bi bilo „splošno manj verjetno, da bi se pri njih razvil rak“.

„Potrebno je jesti zdravo in uravnoteženo, to so nekatere od najbolj pomembnih stvari za znižanje tveganja,“ pravi Jodie Moffat, raziskovalka iz Velike Britanije.

Pri tej dieti naj ne bi šlo za štetje kalorij, ampak za to, da telo dobi vsak dan zelo raznovrstno hrano. Med najbolj zaželenimi živili so vsekakor olivno olje, raznovrstna zelenjava, veliko sadja in jajca.