Prostovoljna ekipa prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana (OZRK) bo nujne ukrepe pri nudenju prve pomoči na ploščadi Ajdovščina pri Figovcu demonstrirala danes od 9. do 14. ure.

Sekretarka OZRK Ljubljana Anita Caruso je za STA poudarila, da želijo s to akcijo ozaveščanja opozoriti, da je znanje o prvi pomoči nujno potrebno obnavljati in nadgrajevati, saj se doktrina na tem področju spreminja in posodablja vsakih nekaj let.

"Namen demonstracije nudenja prve pomoči je predvsem opozoriti na to, da obstaja zelo veliko nujnih stanj, pri katerih bi očividci nesrečnih dogodkov lahko z razmeroma preprostimi ukrepi pomagali pri ohranitvi življenja žrtve," pojasnjuje Anita Caruso.

Po njenem je zaskrbljujoč podatek o nizki odzivnosti na nudenje prve pomoči ter še posebej na razmeroma nepravilno in neuspešno nudenje prve pomoči. K izboljšanju stanja po njeni oceni lahko pripomore le boljše znanje izvajanja temeljnih postopkov oživljanja in drugih ukrepov prve pomoči tako med vozniki motornih vozil in drugimi laiki ob široki dostopnosti do avtomatskih defibrilatorjev (AED) na javnih mestih.

V okviru akcije Prva pomoč - pomagam prvi je OZRK Ljubljana po besedah Carusove v petih letih opozorila na dvig ravni izobraževanja in usposabljanja za nudenje prve pomoči. "Največji potencial širjenja znanj so prav bodoči vozniki motornih vozil," je dejala.

Opozorila je, da po zakonu o varnosti v cestnem prometu tečaj za mlade ni obvezen, pač pa le izpit iz prve pomoči. Prav tako voznikom motornih vozil ni potrebno znanj o prvi pomoči obnavljati.

Prometne nesreče, ki so se v zadnjih mesecih končale s smrtnimi žrtvami in težko poškodovanimi, so prizadele predvsem mlade, njihove svojce, med številnimi ljudmi in strokovnimi službami pa zastavile vrsto vprašanj, kaj spremeniti. Zato so ministrstvu za zdravje posredovali predloge za spremembo zakona.

Dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000 na pobudo 16 evropskih nacionalnih organizacij RK. Zamisel je bila kmalu sprejeta, tri leta kasneje je že kar 115 nacionalnih organizacij RK po vsem svetu obeležilo ta svetovni dan.