Tableta, ki bi stala kakšnih 10 centov na dan, je sestavljena iz treh nadomestkov vitamina B, sicer pa za kar 500 odstotkov zmanjšuje krčenje možganov, ki je povezano z izgubo spomina.

Raziskovalci z univerze v Oxfordu pravijo, da je to mejnik pri študijah na tem področju, in predstavlja „prvi žarek upanja“ v boju za iskanje zdravila, ki bi ustavilo ali pa vsaj upočasnilo razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Britanska ekipa strokovnjakov je sodelovala s kolegi z Norveške, za testno skupino pa so izbrali 270 starejših ljudi, ki so že imeli težave s spominom, ki bi lahko vodile do razvoja te grozne bolezni. Polovica jih je dnevno jemala tablete, ki so vsebovale visoke doze vitaminov B6, 9 in 12, slednjega je bilo na primer v tableti kar 300-krat več, kot če bi oseba jedla samo banane, meso ali pa kakšno drugo hrano, bogato z vitamini. Druga polovica je dobila placebo tableto. Ugotovili so, da je vitamin B kar za 30 odstotkov zmanjšal krčenje možganov, ki bi lahko vodilo do izgube spomina.

„To je izreden, dramatičen rezultat. Upamo, da bo to enostavno in varno zdravljenje zaustavilo ali pa vsaj upočasnilo razvoj Alzheimerjeve bolezni pri mnogih, ki trpijo za blažjimi težavami s spominom,“ je dejal eden od vodij raziskave, David Smith. Profesorica Helga Resum pa je dodala: „Tukaj imamo zelo enostavno rešitev – nekomu daste nekaj vitaminov, ti pa nato varujejo njihove možgane.“

Sicer bodo nadaljnje raziskave trajale še vsaj nekaj let, a lahko ljudje, ki imajo že sedaj težave s spominom, jemljejo vitaminske nadomestke, bogate z vitaminom B, a opozarjajo, naj se pred tem posvetujejo z zdravnikom.