Raziskave so pokazale, da se mladi največkrat omamljajo z alkoholom, ta je v svetu šesta najbolj zaželena substanca, vsaka tretja človeška žrtev pa umre zaradi posledic alkohola, je povedala Ksenija Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka. Mladi poleg alkohola posegajo še po nedovoljenih drogah, soočajo se z motnjami hranjenja, vse skupaj pa se lahko stopnjuje z zasvojenostjo z igrami na srečo in elektronsko komunikacijsko tehnologijo. Raziskave so namreč pokazale še, da so mladi prepričani, da jim pitje ne škoduje, k povečevanju uporabe alkohola naredita svoje še pritisk vrstnikov ter prevladujoča usmerjenost mladih v zabavo in dobro počutje. "Poleg tega so raziskave še pokazale, da smo Slovenci najbolj cincavi v primerjavi s sosednjimi narodi, torej brez trdnega osebnega stališča. Otroci, stari med 9 in 13 leti, velikokrat rečejo, ne vem, ko bi bilo treba imeti trdno stališče, medtem ko bodo denimo Italijani dvakrat pogosteje rekli "da" ali "ne", ko je to treba, kar kaže na njihovo odločnost," je povedal Ramovš in dodal, da je prav zaradi tega delo z mladimi na področju preventive toliko bolj potrebno. Osnovna šola je tako najprimernejše mesto za preventivni program, ki preprečuje zasvojenost mladih ljudi, menita Ramovševa.

Prav zato so začeli izvajati projekt "Lepo je živet", ki je usmerjen prav na te tipe zasvojenosti. V projektu skupaj sodelujejo učenci, starši, šole, študentje prostovoljci in strokovnjaki na Inštitutu Antona Trstenjaka. "Z mladimi smo intenzivno začeli delati tik pred obdobjem pubertete, nato pa nekoliko manj intenzivno nadaljevali v 6., 7. 8. in 9. razredu. Pri vsaki generaciji smo se osredotočili na drugo obliko zasvojenosti," je povedal Ramovš. Nekakšno preventivo pri preprečevanju pitja, igranja iger na srečo, uporabe drog in motenj hranjenja mladim vcepljajo na seminarjih, s skupinskimi pogovori, delavnicami, prek dela s prostovoljci in starši, cilj projekta "Lepo je živet" pa je, da si vsak učenec pred odhodom v srednjo šolo izoblikuje svoje osebno stališče glede odnosa do omamljanja in svojega ravnanja v izzivalnih okoliščinah, je povedal Ramovš.

Kaj so se otroci in mladi med projektom "Lepo je živet" naučili? "Odslej bom bolj samozavestna pri odklanjanju alkohola", "Alkohol nas pozimi samo začasno pogreje", "Alkohol telesu ne pomaga, ne daje hranilnih snovi, ampak redi", so denimo zapisali učenci 5. razreda.

Učenci 6. razreda so razmišljali o igrah na srečo: "Če si prepričan, da boš kaj zadel, in na koncu zapraviš veliko denarja, nazadnje pa ne dobiš nič, se nato spametuješ in ta denar porabiš za kaj bolj pametnega," "Nikdar ni dobro dajati slik na internet, ali se pogovarjati z neznanci, nikdar ni dobro imeti na facebooku osebnih podatkov, ker jih lahko kdo zlorabi," so zapisali.