Nekdanji ameriški uradnik, odgovoren za globalni fond za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji, je dejal, da Kitajska prejema več pomoči kot najbolj revne afriške države. Med drugim je prejela kar trikrat več pomoči za boj proti aidsu in malariji kot Južnoafriška republika.

Kot stalna članica Varnostnega sveta ZN in svetovna gospodarska velesila Kitajska v skupno blagajno za pomoč prispeva veliko manj kot svoje „vrstnice“. V fond je vplačala 16 milijonov dolarjev (12,1 milijona evrov), prejela pa eno milijardo dolarjev (758,8 milijonov evrov) pomoči. Združene države Amerike so darovale 6,5 milijarde dolarjev (4,9 milijarde evrov), Velika Britanija 2,2 milijarde (1,66 milijarde evrov).

„Kitajska nadaljuje z agresivnim izkoriščanjem fonda in vsako leto prejme ogromne vsote pomoči,“ je dejal Jack Chow. „Vsaka pomoč Kitajski zmanjšuje količino pomoči, ki jo prejmejo druge države.“

„Država je prejela 149 milijonov dolarjev (113 milijonov evrov) pomoči za boj proti malariji, čeprav so v lanskem letu zabeležili le 38 smrti zaradi omenjene bolezni. To je več kot je prejela Demokratična država Kongo, ki je zabeležila kar 25 tisoč smrti v enakem obdobju,“ je še dodal.

„Eno milijardo dolarjev bi lahko porabili za najbolj revne države, v katerih bi lahko razdelili kar 67 milijonov mrež proti komarjev, 4,5 milijona doz zdravila proti tuberkulozi in več kot dva milijona koktejlov za okužene z virusom hiv,“ je še omenil.