Ženske so prišle daleč, ni kaj. Šele pred nekaj desetletji je bilo splošno sprejeto mnenje, da se mora ženska kmalu po zaključku najstniških let poročiti, kmalu zatem pa naj bi na vrata potrkala štorklja s posebno dostavo. Danes imajo ženske na voljo več možnosti za odločitev, tako glede poroke kot tudi glede materinstva: imeti otroka brez moža, imeti otroka in se vrniti v službo, imeti otroka in ostati doma, se odločiti za umetno oploditev in imeti otroka (ali pa ne, če ta ni uspešna).

Obsojanje tistih, ki se odločijo za življenje brez otroka

Kaj pa možnost, da ženska sploh ne postane mati? Študije, narejene v Veliki Britaniji, Evropi in ZDA kažejo, da je ta odločitev med mladimi ženskami vedno bolj priljubljena. Nekoč je to veljalo za nekaj norega in nenaravnega, še celo danes na ženske brez otrok nekateri gledajo z dvignjeno obrvjo – ženske, ki nimajo želje po nadaljevanju človeške vrste pravijo, da se mnogokrat soočajo z nenavadnimi vprašanji, neodobravanjem in obsojanjem drugih.

„Sodelavka je bila pred kratkim šokirana, ko sem dejala, da si ne želim otrok. Rekla mi je, da sem ženska in sem se rodila z maternico, da mi jo je dal Bog, zato bi se morala razmnoževati,“ je dejala 25-letna Jenny Woolfson. „Če nekomu zaupaš, da nočeš imeti otroka, je to podoben šok zanje, kot bi jim zaupal, da si istospolno usmerjen. Morda je to sicer malo ostro rečeno, a to je način življenja, ki ga ljudje ne pričakujejo od nekoga,“ je dodala 31-letna Rhona Sweeting.

Nov družbeni fenomen

Britanska sociologinja Catherine Hakim je več let preučevala zavestno odrekanje starševstva v Veliki Britaniji in Evropi ter ugotovila, da je to nov družbeni fenomen, ženske so postale bolj odprte in pozitivne glede izbite takšnega načina življenja. „Zgodnja študija v Kanadi je pred več leti pokazala, da se je več kot polovica žensk, ki pri svojih 40-letih niso imele otrok, tako zavestno odločila že v zgodnjih letih življenja. A jih večina tega ni javno razglašala zaradi družbenega pritiska, ki so ga čutile. Revolucija kontracepcije je popolnoma spremenila pogled na to. Pred tem je bilo rojevanje otrok bolj ali manj posledica (vsakega) spolnega odnosa, danes pa postaja odločitev posameznika,“ je razložila.

Res pa je, da številne ženske, ki se odločijo za življenje brez otroka, še vedno doživljajo neodobravanje okolice. „To je vprašanje generacije in starosti. V preteklosti je bila to stigma,“ dodaja Hakimova, a pogledi začudenja v smeri žensk brez otrok tudi danes niso stvar preteklosti. 40-letna Julia Wallace, mačeha treh otrok, ki pa ne živijo z njo, pravi, da tudi njej ljudje večkrat postavijo vprašanje, zakaj vendarle nima svojih otrok. „Ne veš, kaj zamujaš, mi pravijo, dokler nimaš otroka, sploh ne veš, da je bilo tisto, kar si si vedno želela. To je hipotetično vprašanje – če v prvi vrsti nimaš niti motivacije za otroka, zakaj bi se zanj sploh odločil? Tudi za službo strežnice se ne bi odločila vnaprej, v upanju, da mi bo kasneje morda celo všeč,“ je bila realistična.

35-letna Natalie Haynes je s partnerjem skupaj že štiri leta in ni nikoli sanjala o drobencljanju majhnih nožic po njenem stanovanju. „Starši so že strenirani, da ne sprašujejo več o tej temi. V šoli in na fakulteti sem garala, nato pa sem pobegnila od doma in postala komičarka, kar se je zame idealno razpletlo. Mislim, da bi mama rada imela vnuke, a saj imam brata in to je sedaj njegova težava,“ se je pošalila.

Pritisk okolice

A vsi te odločitve ne sprejmejo s takšno lahkoto kot Natalie. Beth Follini je svetovalka ženskam, ki se ne morejo odločiti, ali želijo otroke ali ne, z vprašanjem pa se je borila tudi sama. Dokler ni prišla v srednja 30. leta, otrok ni želela, kar je povedala tudi partnerju. „Nato pa sem začela čutiti potrebo po njih, kakšno leto sem premišljevala o tem in se na koncu odločila, da želim postati mama. Če bi bila odločitev drugačna, moje življenje seveda ne bi bilo takšno, kakršno je, a bi bilo vendarle enako polno in izpopolnjujoče,“ je razložila.

Številne njene stranke ne čutijo želje po otrocih, a čutijo pritisk okolice. „Mnogokrat takšen pritisk prihaja s strani prijateljev, ki že imajo otroke – 'ne veš, kaj zamujaš' in pa komentarji v smislu 'bila bi odlična mama' so nekaj vsakodnevnega. Nekaj samoumevnega so tudi šale, da morda sovražiš otroke, po drugi strani pa lahko pritiski prihajajo tudi od staršev, ki želijo postati stari starši.“

Čakanje na princa na belem konju ali zavestna odločitev?

„Mnogo ljudje misli, da če je ženska samska in brez otrok, pač še ni srečala princa na belem konju. Če pa je v zvezi, ji postavljajo vprašanja tipa 'zakaj se še nisi odločila za naslednji korak in kdaj se boš'. Ženski status rodnosti in plodnosti je očitno še vedno stvar javnega interesa. Predpostavke o ženski vlogi v družbi še obstajajo, prav tako o vlogi v družini in seveda tudi glede velikosti družine,“ je nadaljevala Follinijeva.

38-letna Lisa Davies pravi, da večina ljudi meni, da ne more imeti otrok. „Moti me, da me ljudje gledajo na nek čuden način in buljijo vame kot bi bilo z mano nekaj narobe. Tako kot je tudi pri vseh drugih rečeh – določene stvari pač niso primerne za vse.“