"Ljudje se pritožujejo, da v Srbiji še nikoli ni bilo toliko komarjev, in to je dejstvo. Obilne padavine in hude poplave, ki smo jih imeli v predhodnem obdobju, so pripomogle k temu, da so se komarji razmnožili do neverjetnih razsežnosti. Kar je najbolj zaskrbljujoče, je dejstvo, da namnožitve teh žuželk ne more preprečiti nobeno sredstvo, ne običajno kemijsko škropljenje ne druga sredstva,“ je za srbski časopis Press povedal Drago Kovač iz veterinarske ordinacije Subotica.

Dodal je, da so najhujši rečni komarji, ki so aktivni zjutraj in zvečer, lahko pa preletijo tudi do 30 kilometrov. Sicer so aktivni tudi komarji mrzličarji, ki pa naj ne bi prenašali malarije.

Meščani so zaradi komarjev neprespani, nervozni in utrujeni. V Beogradu je situacija še posebej težavna, v posameznih mestnih predelih pa prebivalci trdijo, da jih komarji ne pustijo na miru. Sicer se cela država aktivno bori proti komarjem in njihovim jajčecem, ki jih uničuje s kemijskim škropljenjem. S tovrstnim zatiranjem so začeli že marca, trajalo pa bo vse do avgusta ali septembra.