Imunski sistem določenih ljudi proizvaja te proteine, potem ko so njihova telesa že okužena z virusom HIV, ko je pravzaprav prepozno za kakršnokoli ukrepanje. Toda ustrezno oblikovano cepivo bi lahko telesu pomagalo, da ta protitelesa razvije veliko prej, so raziskovalci zapisali v petkovi izdaji publikacije Science.

„Na tej točki sem glede cepiva proti aidsu tako optimističen, kot verjetno nisem bil že deset let,“ je dejal dr. Gary Nabel z Nacionalnega inštituta za alergijske in infekcijske bolezni, ki je tudi vodil študijo.

Dve vrsti protiteles se lahko pritrdijo na devetdeset odstotkov različnih mutacij virusa HIV in jih nevtralizirajo, je razložil Nabel in nadaljeval: „To je protitelesce, ki se je razvilo po nastanku bolezni. Gre za del problema, ki ga imamo pri soočanju z virusom HIV – ko oseba postane okužena, je virus vedno korak pred imunskim sistemom. S cepivom skušamo virus prehiteti.“

Po zadnjih podatkih je po vsem svetu z aidsom trenutno okuženih okoli 33 milijonov ljudi. Bolezen se je pojavila v zgodnjih 80. letih, od takrat pa je zaradi nje umrlo 25 milijonov ljudi.