Po vsaki seansi so raziskovalci izmerili odzive 21 moških in žensk, starih med devetnajst in osemindvajset let, na zelo kratke tone in nato na dva tona različnih frekvenc. S tem so znanstveniki želeli ugotoviti, kako jasno slišijo tone. Raziskovalci so za primerjavo rezultatov uporabili kontrolno skupino štirinajstih ljudi enakih starosti.

Vodja raziskave Hannah Kempler z belgijske Univerze Ghent je dejala, da so testi prilagojeni za preverjanje kratkoročnega učinka na slušni sistem mladih ljudi, ki mp3 predvajalnik poslušajo eno uro dnevno. "Dobro je znano, da lahko prekomerna izpostavljenost hrupu povzroči izgubo sluha,“ je povedala Kemplerjeva in dodala, da je vse večja priljubljenost in razširjenost prenosnih glasbenih predvajalnikov povečala zaskrbljenost glede potencialno nevarnih posledic za zdravje.

"Pretirana izpostavljenost hrupu lahko povzroči metabolične ali mehanične posledice, kar lahko vodi v spremenjene strukturne lastnosti Cortijevega organa. Primarna škoda je koncentrirana v zunanjih ušesnih dlakah, ki so v primerjavi z notranjimi ušesnimi dlakami bolj dovzetne za akustično pretiravanje.“