Evropska študija je pokazala, da visoka stopnja vitamina B6 in aminokisline metionin za polovico zmanjša tveganje, da obolimo za pljučnim rakom. Zato je dobro, če uživamo veliko oreščkov, rib in mesa.

Sicer znanstveniki ostajajo enotni, da je najboljši način, da ne zbolimo za pljučnim rakom, še vedno izogibanje kajenju, ob tem pa opozarjajo, da je še prezgodaj trditi, da vitamini nudijo kakšno dodatno zaščito pred rakom. Višje stopnje vitamina pri določenih posameznikih bi namreč lahko enostavno odražale bolj zdrav način življenja, zato znanstveniki poudarjajo, da bo na tem področju treba izvesti še veliko študij.

Pri raziskavi je sodelovalo 400 tisoč ljudi, tako kadilcev in nekdanjih kadilcev kot tudi tistih, ki niso nikoli v življenju kadili. Ne glede na to, ali kadijo, se je pokazalo, da je obstaja pri ljudeh z višjimi stopnjami omenjenega vitamina nekakšna zaščita pred pljučnim rakom. Razvili so namreč veliko manj rakavih tumorjev kot pa tisti, ki so imeli izjemno nizke stopnje vitamina.

Če pogledamo še konkretne številke, je od 899 ljudi, ki so med raziskavo bolehali za rakom, imelo visoke stopnje B vitamina 129 ljudi, izredno nizke pa 408.