O dežurstvih zdravnikov se danes Fides in vlada ne bosta pogovarjala, saj bo vladna stran šele proti večeru dokončala memorandum stališč in jih izročila sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov, je včeraj povedal minister za zdravje in napovedal srečanje pogajalskih strani za jutri ali petek, kjer naj bi slišali tudi konkretne predloge Fidesa.

Minister, ki je včeraj poudaril, da na področju dežurne službe kljub ukrepom, ki jih je predlagala skupščina zdravstvene blagajne in jih je potrdila tudi vlada, do sedaj še niso nič privarčevali, vidi memorandum kot povzetek dosedanjega dogajanja in priložnost, da spregovorijo o številkah in preverijo, "ali govorimo isti jezik".

Novela zakona, ki je v postopku, predvideva 50-odstotno znižanje dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo zdravnikov. Po ministrovem mnenju pa odpira tudi možnost za standardizacijo dežurnih mest, ki ne morejo biti enako vrednotena. "Skladno z zakonodajo EU se morajo pri tem upoštevati tudi vsa napredovanja," pravi Marušič, ki upa, da bodo v prihodnosti dežurna mesta zasedli mladi zdravniki in specializanti, najzahtevnejša dežurna mesta pa bodo še vedno v rokah najbolj usposobljenih zdravnikov. Zmanjševanje plačil dodatkov je po mnenju ministra v pristojnosti vlade in je "mogoče samo v parlamentu prek amandmajev". Predvideni zakon po Marušičevem mnenju odpira tudi kolektivno pogodbo. Zaveda se, da bo imel ob tem svoja pričakovanja tudi Fides, a vseeno upa, da bodo "pogajanja plodna in bomo nekatere nepravilnosti odpravili".

Minister meni, da je čas za prevetritev 24-urnega zagotavljanja zdravstvene oskrbe, saj jo nekatere bolnišnice zmorejo zagotavljati samo s pomočjo zdravnikov iz drugih bolnišnic, kar po njegovem mnenju ni racionalno. Za jutrišnja oz. petkova pogajanja pa pričakuje, da bodo vsi konstruktivno sodelovali, saj ne bi rad nastopal s protiargumenti: "Vemo namreč, da so nekatere službe zelo razkošno organizirane, in pri tem smo odkrili marsikaj."