Godina zavarovance opozarja, da je pred odhodom v države članice Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, Švico ter Hrvaško in Makedonijo potrebno naročiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, pred odhodom v BiH in Srbijo pa je potrebno naročiti konvencijsko potrdilo.

V kratkem bo uveljavljen tudi sporazum s Srbijo, ki bo zavarovancem omogočal, da bodo od 1. januarja naprej v Srbijo potovali z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. "ZZZS je prav tako začel s sklepanjem sporazuma s Črno goro, tako da bo še ena država bivše Jugoslavije pokrita z ustrezno možnostjo zavarovanja," je poudarila Godina.

Za vse ostale države sveta ZZZS priporoča sklenitev prostovoljnega zavarovanja, ker Slovenija z njimi nima sklenjenih sporazumov in tam ne velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Naročanje kartic je možno na internetu, z SMS sporočili in na območnih enotah ZZZS. Naročanje kartic zdravstvenega zavarovanja je plačljivo samo v primeru naročanja preko poslanega SMS sporočila, ki ga uporabnik plača po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja.

Godina še opozarja, da je zavarovanje treba urediti vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino. "V primeru, da kdo pozabi na ureditev zavarovanja, pa lahko na območni enoti takoj dobi certifikat kot nadomestilo za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja," je še dodala Godina.