Znanstveniki so odkrili, da v bojnem stanju po žilah vojakov tečejo iste kemikalije kot pri skrbečih materah, kar pomeni, da drug do drugega vzpostavijo močne vezi in postanejo izjemno agresivni do nasprotnikov – tako kot matere, ko začutijo, da je njihov otrok v nevarnosti. Skrivnost tiči v hormonu oksitocin, ki nastane ob velikem stresu ali ob socializaciji posameznika.

Z uporabo računalniške simulacije so znanstveniki odkrili, da so se prostovoljci, ki so bili izpostavljeni odmerjeni količini tega hormona, hitreje navezali na druge člane v svoji skupini, hkrati pa postali veliko bolj sovražni do drugih.

Dr. Carsten De Dreu z univerze v Amsterdamu je odkritja objavil v publikaciji Science, ob tem pa povedal: "Oksitocin je kot dvojno orožje. Posameznik je bolj naklonjen svoji skupini, a bolj agresiven do tistih izven nje.“

Po njegovem mnenju se je produkcija oksitocina, ki se poveča v času stresa in pri novopečenih materah, razvila v prazgodovini, ko so ob pomanjkanju hrane lovci začeli skupaj loviti, skupine lovcev pa so morale zaradi preživetja tekmovati med seboj.