Zaključna prireditev, na kateri so najboljši razredi prejeli nagrade, je bila ravno to, kar so otroci po dolgem šolskem letu potrebovali - zabava, na kateri so peli in plesali ter veselo kazali belino svojih zob, ki jih je za nagrado pripeljala v Ljubljano. A otroci so povedali, da to ni bila edina motivacija, da so si vsak dan pridno in redno drgnili zobe. To akcijo so vzeli kot skupinsko tekmovanje, zato so se otroci med seboj celo leto spodbujali in drug drugega opominjali, da morajo umivati zobe, so povedali otroci 2. a iz Osnovne šole Livada iz Ljubljane.

Otroci so sami videli, kje se skrivajo zobne obloge

"Akcija za čiste zobe je potekala tako, da sta zobozdravnik in sestra pred začetkom pouka prišla nenapovedano v razred in naključno izbrala pet otrok. Nato sta jih vprašala, če so umili zobke in če so jih, je teh pet otrok dobilo rdeče tabletke, ki so jih zgrizli in pomazali po zobeh. Potem se je pogledalo, ali je na zobeh kaj oblog ali ne. Če je imel otrok čiste zobe, je dobil točko, ki se je vpisala na posebno tabelo. Ta je visela na vidnem mestu, tako da so se otroci lahko primerjali in se bodrili," je razložila idejna vodja tega projekta Tatjana Leskošek Denišlič. Učiteljica 2. a OŠ Livada Mateja Drobnič Herman pa je dodala, da so si otroci lahko v ogledalih sami ogledali zobne obloge, ki jih je odkrila rdeča barva tabletk, in se na lastne oči prepričali, kje se obloge skrivajo. Drobnič-Hermanova je še dejala, da so se otroci potem vedno bolj potrudili in si umili zobe, da je bilo oblog čim manj.

Drugošolec Benjamin Jocinger je priznal, da ga je bilo v začetku kar nekoliko strah teh pregledov, saj na prvem pregledu njegovi zobje niso bili med najbolj bleščečimi. "Strah me je bilo, da bom na svojo gosenico dobil rdečo piko, kar pomeni, da nisem bil priden, ampak učiteljica mi je dala samo nulo," je pojasnil Benjamin, ki od takrat zobe umiva bolj natančno. Ko je večkrat dobil dobro oceno, ga obiski zobozdravnika v šoli niso več tako skrbeli, se je pohvalil Benjamin. Odkril je tudi, da se je pravilnega načina umivanja zob naučil že v vrtcu, napotke pa je dobil tudi v šoli in pri zobozdravniku, kako je to treba delati, pa mu je pokazala tudi mama. In kaj so ga naučili? "Ne smeš drgniti gor in dol, ampak vedno od spodaj navzgor," je skupaj s sošolci zgovorni drugošolec pokazal, da je zobe treba umivati tako, da se s ščetko drgne od dlesni do vrha zoba. Prav tako drugošolka Sara Ramulj pa je dodala, da je zobe treba umivati po vsaki jedi.

Nekateri potrebujejo pomoč pri ščetkanju zob

Leskošek-Denišličeva je povedala, da je na letošnjem tekmovanju sodelovalo kar 705 šol iz celotne Slovenije, od tega pa je bilo 41 takšnih šol, v katerih se izobražujejo otroci s posebnimi potrebami. Letošnji zmagovalci, ki se lahko pohvalijo z najbolj belimi in zdravimi zobmi, pa so učenci OŠ Minke Namestnik - Sonje za otroke s posebnimi potrebami iz Slovenske Bistrice, ki so se zelo razveselili tega naslova, a niso mogli ostati na otroškem rajanju z Damjano Golavšek, ker se jim je mudilo na otroške igre v Vipavo. Je pa učiteljica iz Osnovne šole Roje s prilagojenim programom Marta Krt povedala, da imajo pri zdravju zob otrok s posebnimi potrebami pomembno vlogo tudi varuhinje in učiteljice, saj nekateri od teh otrok sami ne morejo ščetkati svojih zob. Dodala je, da se na začetku otroci upirajo umivanju zob, a ko se enkrat navadijo, s tem nimajo težav.

"Učitelji so naše desne roke, ki zelo radi sodelujejo pri tej akciji," je učiteljice in učitelje pohvalila Leskošek-Denišličeva. Ob tem pa je poudarila, da je ustna higiena naših najmlajših zelo dobra, saj večina otrok zna čistiti svoje zobe. "Zobozdravniki na sprednjih sekalcih ne opažamo več kariesa. Tega ni več, razen redkih izjem," je poudarila Leskošek-Denišličeva ter dodala, da je izobraževanje in spodbujanje otrok k pravilnemu in rednemu ščetkanju zob pomembno, saj otroci povedo svojim prijateljem, staršem, babicam in dedkom, kako morajo umivati zobe in s tem širijo pozitivno zavest o pomembnosti ustne higiene.