Raziskovalna ekipa je sporočila ugotovitve, ki temeljijo na podatkih, zbranih med letoma 1995 in 2005 na 50 tisoč otrocih v starosti od osem do dvanajst let iz dvajsetih razvitih in nerazvitih držav po svetu.

Njihove starše so povprašali o prehrani otrok, in ali so jim zdravniki diagnosticirali astmo ali/in imajo težave z dihanjem. Nekaj manj kot 30 tisoč otrok so testirali na alergije in pri tem želeli ugotoviti, ali prehrana vpliva na razvoj alergije.

Raziskovalci so odkrili, da prehrana ni povezana z alergijami, kljub temu pa očitno vpliva na astmo in težave z dihanjem. Bolj pogosto uživanje sadja je namreč povezano z nizko stopnjo težav z dihanjem med otroci tako iz bogatih kot iz revnih držav.

Prehrana, bogata z ribami, je varovala otroke v bogatih državah, medtem kot je prehrana, bogata s kuhano zeleno zelenjavo varovala otroke pred pojavom težkega dihanja v revnih državah. Tako je mediteranska dieta povezana z manjšim tveganjem za pojav astme ali težav z dihanjem.

Na drugi strani je uživanje več kot treh hamburgerjev tedensko povezano s pojavom astme ali težav z dihanjem kdajkoli v življenju, še posebej med otroci brez alergij v bogatih državah. Prehrana, bogata z mesom, pa ni povezana s pojavom astme ali težavami z dihanjem.