Zaenkrat zdravniki nimajo veliko možnosti zdravljenja desetih odstotkov (ali celo več) heroinskih odvisnikov, ki se ne odzivajo na zdravljenje z metadonom, tj. standardno sredstvo za boj proti odvisnosti. Ti odvisniki se v potrebi za mamilom pogosto spustijo na pot kriminala, uporabljajo umazane igle in na sploh živijo nezdravo.

Če "heroinske klinike“ odvisnikov ne ozdravijo, jih vsaj spravijo iz ulic. "Opravka imamo z ekstremno skupino odvisnikov heroina, ki jim ni pomagal noben način zdravljenja,“ pove dr. John Strang, strokovnjak za odvisnost na londonskem King's Collegeu, ki je tudi vodil celo raziskavo.

"Ti odvisniki kot tankerji plujejo proti katastrofi,“ dodaja Strang. "Sprašujemo se, če lahko spremenimo pot teh tankerjev, in odgovor je, da lahko.“

Da bi preizkusili, kako bi predpisovanje heroina na recept delovalo pri odvisnikih, je Strang s kolegi povabil 127 odvisnikov v nadzorovane klinike. Raziskovalci so se nato naključno odločili, kateri od "poskusnih zajčkov“ bo dobil heroin, kateremu bodo vbrizgali metadon in kdo bo dobil metadon v običajni obliki (za oralno zaužitje).

Po šestih mesecih je na kliniki ostalo 101 odvisnikov. Pri več kot dveh tretjinah tistih, ki so prejemali heroin, pri vsaj polovici testiranj urina ni bilo znakov "pouličnega heroina“. Pred vstopom na kliniko so poulični heroin uporabljali skoraj vsak dan. Le tretjina tistih, ki je prejemala metadon v katerikoli obliki, je imela na testiranjih enako dobre rezultate.

Po tej raziskavi je nekaj odvisnikov nadaljevalo s programom in se ga držalo več kot dve leti. Dr. Strang ni imel natančnih rezultatov, vendar je za Reuters povedal, da je nekaterim uspelo dobiti službo in ponovno navezati stike s svojimi družinami.