Mednarodna agencija za raziskave raka pri WHO je v svojem poročilu objavila, da poglobljena desetletna študija, v katero je bilo vključenih okoli 13.000 ljudi, ni dala trdnih dokazov o povezavi med uporabo mobilnih telefonov in obolelostjo za vrstama tumorja glioma ali meningioma.

Poleg tega so sporočili, da sicer mogoče obstaja povezava med pogosto uporabo mobilnega telefona in nekaterimi vrstami raka, vendar pa večina ljudi, vključenih v raziskavo, mobilnega telefona ne uporablja pogosto.

"Če potegnemo črto; opazili nismo nobene povezave med uporabo mobilnih telefonov in večjo pojavnostjo tumorjev glioma ali meningioma," so v poročilu zapisali v WHO. Študijo je sicer delno financirala industrija mobilne telefonije, že tako nejasne rezultate študije pa so dodatno zameglili nekateri pokazatelji, da redna uporaba mobilnih telefonov celo zmanjšuje tveganje obolelosti za rakom.

Na študijo je letelo kar precej kritik, saj so rezultati temeljili na podatkih, zbranih z anketiranjem ljudi o njihovih navadah, povezanih z uporabo mobilnih telefonov, in ne na neposrednem opazovanju uporabnikov.