Podpredsednica DS Lidija Jerkič je sicer v imenu predlagatelja poudarila, da je razkorak med količino organov za darovanje in potrebami po organih vedno večji in da je v tem trenutku samo v Sloveniji na čakalni listi za presaditev 150 bolnikov. Predlog je državni svetnik Peter Požun po njenih besedah pripravil v sodelovanju z vsemi deležniki na tem področju.

Zaradi visoke stopnje zadržanosti do instituta domnevne privolitve so v državnem svetu oblikovali dopolnilo, s katerim so oblikovali za privolitelja prijaznejši postopek privolitve namesto spornega instituta domnevne privolitve. Po njenih besedah so sklepali, da bo zakon tako sprejemljiv.

Minister Marušič je danes poudaril, da vlada spremembe zakona, ki bi pripomogle k večjemu številu darovalcev, načeloma sicer podpira, vendar obstajajo tako pravni kot splošni pomisleki na račun predloga državnega sveta. S konceptom domnevne privolitve se namreč posega v avtonomno pravico posameznika do razpolaganja s svojim telesom. Taka ureditev bi po njegovih besedah lahko bila v nasprotju z ustavo in kazenskim zakonikom, ki določa, da se zdravnik, ki odvzame del telesa, ne da bi pred tem pridobil dovoljenje, kaznuje z zaporom do pet let.

Poslanske skupine so na podlagi mnenja vlade večinoma napovedale, da predloga zakona ne bodo podprle.

Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa je poudarila, da ne dvomijo v plemenitost namenov predlagatelja novele. Po njeni oceni se je sedanji sistem zbiranja izjav za privolitev k darovanju izkazal za zapletenega in je deloma neuporaben, zato je pristop treba spremeniti. Postopki so trenutno zbirokratizirani, zato bo treba več osebnega dela vložiti v osveščanje vsakega posameznika. Napovedala je, da bodo v Zares predlog novele zavrnili, od vlade pa pričakujejo, da se bo sprememba zgodila čim prej.

Jakob Presečnik iz SLS je pojasnil, da v poslanski skupini niso enotnega mnenja glede predloga zakona prav zaradi vprašljive primernosti domnevne privolitve. Z boljšo kampanjo in obvezo osebnih zdravnikov, da opozorijo svoje bolnike o možnosti darovanja, bi gotovo pridobili več darovalcev, je prepričan poslanec. Po besedah Presečnika poslanci SLS podpirajo predlog ministrstva za zdravje.

Načelno podporo namenu zakona - pridobitvi večjega števila darovalcev - je izrazil tudi Vasja Klavora (DeSUS). A po posvetovanju s pravno službo so ugotovili, da je predlog premalo dodelan in pušča odprta zelo pomembna vprašanja in strah o možnostih zlorabe domnevne privolitve. Domneva, da molk pomeni privolitev, ni splošno sprejeta, je opozoril. Izpostavil pa je možno spornost ureditve iz sedanjega zakona, po kateri lahko svojci umrlega, ki se je pred smrtjo izrekel za darovalca, zavrnejo darovanje organov. V DeSUS od vlade pričakujejo, da bo sprožila ustrezne promocijske akcije, ki bodo ljudem približala donatorstvo.

Da je predlog državnega sveta "prehud poseg v avtonomnost posameznika", je menil Zmago Jelinčič (SNS). Domnevno privolitev je označil za "grozljivo spremembo". Vlada bi po njegovem mnenju morala pripraviti zakon, s katerim bi uvedli olajšan način pristopa v skupino darovalcev. Izrazil je bojazen, da bi uzakonitev domnevne privolitve lahko spodbudila tudi trgovino z organi za presaditve. Poudaril je, da sicer ne dvomi v humanitarnost pobude, a je predlog po njegovi oceni premalo premišljen.

Dobre namene državnega sveta je sicer pohvalil tudi Ljubo Germič (LDS). V LDS se strinjajo, da Slovenija potrebuje bolj sodobno zakonodajo na področju darovanja, a gre v tem primeru za občutljivo temo, ki odpira celo vrsto vprašanj - etika, načela donatorstva, dokazljiva medicinska upravičenost posega in podobno. Zato bo po prepričanju Germiča potrebna drugačna spremembe zakona. Zavzel se je za čim širšo javno razpravo in informiranje širše javnosti, zato so v LDS zadržani do predloga zakona.

Poslanka SD Andreja Rihter je dejala, da v SD pozdravljajo aktivnosti državnega sveta, ki je skupaj z organizacijo Slovenija transplant pripravil predlog zakona. Kljub temu pa menijo, da predlagane spremembe posegajo v avtonomnost posameznika. V SD večinoma podpirajo odločitev vlade, da vlada pripravi svoj predlog zakona ali novelo. Poslanka SD Breda Pečan je nasprotno napovedala, da bo glasovala proti predlogu za umik novele, saj so spremembe potrebne. Opozorila je na nekativnost zdravstvenih delavcev za pridobitev novih darovalcev.

Štefan Tiselj iz SDS je napovedal, da bodo poslanci SDS glasovali po svoji vesti, a podpirajo predlog, da vlada zagotovi pogoje za več darovalcev. Ob tem je njegov poslanski kolega Ivan Grill dejal, da ta tematika rešuje življenja, zato bi bilo prav, da se išče rešitve, ki bi to področje še bolje uredile. Tudi on se je zavzel za boljše obveščanje javnosti o možnosti izrekanja za darovalca.