Robin Gorna, predsednica Mednarodne družbe za Aids (International Aids Society), je pozvala Rusijo, da mora storiti veliko več za preprečitev širjenja virusa HIV med okoli dvema milijonoma tamkajšnjih uporabnikov drog.

V Rusiji se je število okuženih z virusom HIV v zadnjem času dramatično povečalo. Velika večina okuženih je mlajših od trideset let, okužili pa so se s skupno uporabo igel za vbrizgavanje heroina. Glede na nekatere ocene naj bi bilo v Rusiji okoli dva milijona uporabnikov intravenoznih drog, kar je rezultat velikih količin heroina, ki prihajajo v državo iz Afganistana.

Med konferenco v Moskvi bodo mednarodni strokovnjaki poskusili vplivati na rusko vlado, da bi ta umaknila nekaj zakonov, ki sicer ovirajo prizadevanja, da bi upočasnili širjenje okuženosti. Po ruskih zakonih je namreč odvisnike nezakonito oskrbovati z metadonom in podobnimi nadomestili za heroin. Prav tako ruska vlada ne izvaja nobenih programov za menjavo igel.

Do sedaj so večino programov za preprečevanje širjenja virusa HIV financirali mednarodni sponzorji, zdaj pa Rusija velja za državo s srednje velikim BDP-jem in noče več prejemati finančne pomoči iz tujine.