Njihova analiza temelji na sistematičnem pregledu sedmih študij, v katerih so raziskovali uporabo tamifluja in relenze pri 2629 otrocih, mlajših od 12 let, ki so zdravili dobili proti sezonski gripi. Ugotovili so, da je antivirus pri otrocih sicer skrajšal življenjsko dobo virusa, a ni ozdravil znakov astme in zmanjšal verjetnosti, da otroci potrebujejo antibiotike. Matthew Thompson iz univerze v Oxfordu je zatrdil, da bi ugotovitve te analize lahko posplošili tudi na trenuten izbruh nove gripe.

Številne države po svetu so se v boju z virusom nove gripe nedavno opremile z velikimi zalogami Rochejevega tamifluja in relenze farmacevtskega podjetja GlaxoSmithKline. Samo v Veliki Britaniji so obolelim za novo gripo, med katerimi je kar polovica otrok, razdelili več sto tisoče doz tamifluja.
Tamiflu naj bi imel tudi nekatere stranske učinke, npr. bruhanje, ki je še posebej nevarno, ko prizadene najmlajše. Iz podjetja Roche so sporočili, da so stranski učinki zdravila tamiflu znani, kljub temu pa to zdravilo preprečuje okužbo z gripo in učinkuje tako na trajanje kot tudi resnost bolezni.

Raziskava je pokazala še, da morajo za preprečitev ene nadaljnje okužbe zdraviti kar 13 ljudi. Antivirus namreč zmanjša možnost prenosa virusa le za skromnih 8 odstotkov.

Študija je bila objavljena le deset dni po tistem, ko je britanska agencija za zdravstveno varstvo sporočila, da je imela več kot polovica od 248 učencev, ki so prejeli tamiflu, ko je njihov sošolec zbolel za prašičjo gripo, stranske učinke, na primer slabost, nespečnost ali nočne more. Večina učencev sicer ni imela gripe, ko so dobili zdravilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.