Na poslabšanje lahko kaže tudi zmedenost

"Večina primerov je bila blaga, nekaj pa tudi takšnih z zmerno težjo klinično sliko, ko je bolezen trajala nekoliko dlje kot običajno ali je bila temperatura nekoliko višja. Respiratorjev in bolnišnične oskrbe pa do zdaj v Sloveniji ni potreboval še nihče," je povedala epidemiologinja Tatjana Frelih z Inštituta za varovanje zdravja. Dodala je, da večina bolnikov brez večjih težav okreva na domu, pozorni pa morajo biti na morebitno poslabšanje svojega zdravstvenega stanja. Pri odraslih so po besedah Frelihove med znaki, pri katerih naj bolnik pokliče svojega zdravnika, težje dihanje, zadihanost že ob majhnih naporih, tiščanje v prsih, izkašljevanje krvave sluzi, redko odvajanje vode, pomodrele ustnice in zmedenost. Staršem otrok, ki so zboleli za novo gripo, svetujejo, naj bodo poleg teh znakov pozorni še na morebitno hitrejše ali aritmično dihanje, piskanje pri vdihu, neobičajno zaspanost in pogosto bruhanje. Pri dojenčkih lahko na hujši potek bolezni kaže tudi vdrto mesto na glavici, kjer kosti še niso zraščene.

Pri novi gripi še vedno velja, da je protivirusno zdravilo tamiflu najbolje vzeti v prvih 48 urah, ko človek zboli, je povedala Frelihova. To skrajša trajanje bolezni za kak dan ali dva, zmanjša pa se tudi kužnost. Tudi če se ta čas zamudi, pa bolniku tamiflu vseeno predpišejo, še zlasti tistim, pri katerih je tveganje za hujši potek bolezni večje. "Tudi po 48 urah to zdravilo zmanjša možnost zapletov, kot je pljučnica, res pa je, da se čas bolezni v takšnem primeru ne skrajša," je povedala Frelihova.

Potrebujejo dodatne respiratorje

Na množično obolevanje za novo gripo, ki ga pričakujejo s hladnejšim vremenom, se v slovenskih bolnišnicah pripravljajo že nekaj časa. Strokovna direktorica ljubljanskega UKC prof. dr. Brigita Drnovšek - Olup je pojasnila, da bi lahko zbolelo od 25 do 40 odstotkov prebivalstva. Po pričakovanjih stroke bo približno odstotek potreboval zdravljenje v bolnišnici, desetina od teh pa tudi intenzivno nego. To pomeni, da bi pri četrtini obolelega prebivalstva okrog 5000 ljudi v Sloveniji potrebovalo hospitalizacijo, okrog 500 pa tudi intenzivno nego. Vrh epidemije, ko bo število obolelih največje, po besedah Drnovšek-Olupove v Sloveniji pričakujejo med oktobrom in novembrom, če bo sreča, pa šele januarja.

Drnovšek-Olupova je pojasnila, da imajo v UKC trenutno manj kot 100 respiratorjev, v primeru gripe pa bi jih potrebovali najmanj 600. Z nakupom dodatnih respiratorjev se po njenih besedah ukvarja ministrstvo za zdravje, v UKC pa medtem delajo načrte, kam razporediti bolnike z novo gripo. V glavni stavbi UKC naj bolnikov z novo gripo ne bi nameščali, da se ti ne bi preveč mešali z drugimi. Namestiti jih nameravajo na ortopedsko kliniko, ki jo bodo dodatno opremili s kisikom, če bo tam zmanjkalo prostora, pa prideta na vrsto še dermatološka klinika in Bolnišnica Petra Držaja. Pogovarjajo se tudi o možnosti, da bi za nameščanje bolnikov z novo gripo uporabili stavbo stare pediatrične klinike na Vrazovem trgu, ki bi omogočila izolacijo od drugih bolnikov.

Primanjkljaj zaposlenih, ki bodo bolniško odstotni, bodo v ljubljanskem UKC reševali z dnevnim premeščanjem glede na potrebe. Za sodelovanje pa bodo zaprosili nekdanje zaposlene, ki so že upokojeni, in študente. Drnovšek-Olupova je dodala, da bo cepljenje proti novi gripi za zdravstvene delavce verjetno brezplačno, kljub temu, da bo prostovoljno, pa pričakujejo, da se bo cepilo kar največ njihovih zaposlenih.