Znanstveniki iz Univerze v Michiganu ugotavljajo, da ima progesteron veliko vlogo pri navezovanju stikov, z njegovo pomočjo pa ženske tudi raje pomagajo ljudem v stiski. Progesteron je hormon, ki ga v telesu žensk proizvajajo jajčniki.

Poleg omenjenega učinka hormon pripravi maternico na nosečnost, se bori proti okužbami in ustavlja odvečno proizvodnjo estrogena. Znanstveniki so sicer že pred časom dokazali, da višji nivoji progesterona povečajo želje žensk po navezovanju stika z ostalimi ljudmi.

Najnovejša raziskava, objavljena v znanstveni reviji Hormones and Behaviour, pa prva razkriva, da ogovarjanje in klepetanje stimulira proizvodnjo progesterona. Raziskovalci so 160 prostovoljkam študentkam vzeli vzorec sline in preverili njihove količine hormona.

Nato so bile prostovoljke razvrščene v pare, polovici so dali vprašanja zbliževalne narave. Druga skupina pa je prebirala znanstveni članek o botaniki. Po dvajsetih minutah so znanstveniki ponovno preverili nivoje hormona pri prostovoljkah; pri študentkah, ki so se spoznavale preko lažjih vprašanj, so ostali enaki ali se zvišali. Nivoji hormona v drugi skupini so se znižali.