Po mnenju komisije za živila pri trgovinski zbornici ZPS zaradi različnih razlag in zakonodajnih meril glede pojma varnost živil, katerega sestavni del je tudi njihova kakovost, prihaja do zavajanja potrošnikov, s čimer pa se prizadetim podjetjem posredno povzroča premoženjska in nepremoženjska škoda.

Poudarili so, da ni "znano, na kakšen način ZPS zagotavlja ustreznost odvzema vzorca živila in njegove velikosti ter kakšen je način transporta in hranjenja omenjenih vzorcev". Po mnenju zbornice rezultati takšnih testiranj ne izkazujejo dejanskega stanja na trgu ter so celo zavajajoči in škodljivi za potrošnike, trgovskih družbam pa povzročajo škodo.

Zbornica nadalje navaja, da ima Slovenija za opravljanje različnih preizkusov na živilih visoko usposobljen kader v okviru pristojnih in pooblaščenih inšpekcijskih služb. Ti lahko "kot edini merodajni organ na slovenski in evropski ravni podaja stališča o tem, kateri izdelki v prodajalnah so z vidika zaščite potrošnika in njegovega zdravja ustrezni in kateri ne", so zapisali.

Prav tako zbornica ZPS poziva, naj upošteva predpise, ki opredeljujejo kdo in na kakšen način lahko opravlja testiranje živil v Sloveniji, saj lahko po mnenju zbornice le tako prispevajo k čim boljši, pravilni in objektivni obveščenosti potrošnikov o kakovosti živil na trgu.

Na analizo ZPS 24 vzorcev pripravljenih jedi za takojšnje uživanje se je odzvalo tudi Mesarstvo Čadež, katerega tatarski biftek je bil kupljen v E.Leclercu, ZPS pa je v vzorcu našla bakterijo Listeria monocytogenes.

Mesarstvu se zdi nesprejemljivo, da o vzorčenju in rezultatih niso bili obveščeni s strani ZPS, ki je vzorčenje opravila. Prav tako po njihovem mnenju vzorčenje, glede na postopek, opisan spletni strani ZPS, ni bilo ustrezno izvedeno in ni bila zagotovljena neprekinjena hladna veriga, ki je pri vzorčenju tako občutljivih izdelkov nujna, še posebej glede na izbrano opravljeno vrsto analize. "Vsako ravnanje v nasprotju s tem lahko omogoči rast bakterij Listeria monocytogenes," so poudarili.

Po njihovem mnenju ni zanemarljivo dejstvo, da je bil tatarski biftek od njih kot proizvajalca dostavljen posredniku v tri kilogramskem pakiranju, katerega je nato trgovec naknadno prepakiral v manjše enote lastne embalaže. Tudi tu je bila po njihovi oceni možna naknadna kontaminacija tatarskega bifteka.

Mesarstvo Čadež je še poudarilo, da na vseh stopnjah dejavnosti delujejo v skladu s HACCP načeli in vršijo notranji nadzor, s katerim zagotavljajo, da živila izpolnjujejo vse zahteve živilske zakonodaje.