Kot so sporočili iz UKC, v Sloveniji opažajo porast števila akutnih črevesnih obolenj, katerih glavni povzročitelji so virusi. Epidemiološki podatki Inštituta za varovanje zdravja kažejo, da v Sloveniji narašča tudi število obolelih z gripo in drugimi okužbami dihal.

Ker želijo čim bolj uspešno preprečiti širjenje teh okužb med bolniki in zdravstvenim osebjem, so v UKC uvedli začasne ukrepe, med katerimi je tudi omejitev obiskov.

Popolna prepoved obiskov velja v enotah intenzivne terapije in intenzivne nege ter v enotah, kjer se zdravijo bolniki z oslabljenim imunskim odzivom. Obiski so prepovedani tudi na oddelkih, kjer se pojavljajo obolenja.

Za vse oddelke pa velja, da bolnikov ne obiskujejo bolne osebe (še vsaj 48 ur po preboleli okužbi) ter otroci, ki obiskujejo vrtec ali šolo. Kjer so obiski dovoljeni, lahko bolnika obišče le ena oseba, so še sporočili iz UKC.

Tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek je povedala, da v celjski bolnišnici niso omejili obiskov, a so zaradi prvih primerov gripe in povečanega števila prehladnih obolenj podali priporočilo glede obiskov.

Svojcem in ostalim obiskovalcem hospitaliziranih bolnikov celjska bolnišnica priporoča, da prihajajo na obiske v bolnišnico v čim manjšem številu. Vsem obiskovalcem s prehladnimi obolenji pa obiske v bolnišnici odsvetujejo.

"V celjski regiji beležimo povečano število prehladnih obolenj, vendar pa številke ne odstopajo od povprečja zadnjih let za to obdobje. Pri dojenčkih in otrocih do dveh let je največkrat povzročitelji obolenj dihal respiratorni sincicijski virus. Zabeležili smo tudi 16 primerov laboratorijsko potrjene gripe, večinoma gre za influenco A. Cepljenje proti gripi je še vedno priporočljivo in v ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo Celje imamo cepiva še dovolj," je Zavod za zdravstveno varstvo Celje objavil na svojih spletnih straneh.