Delo je sicer še na začetni stopnji, a ekipa je že našla encim, ki je potreben za to, da se celice raka dojk razširjajo po vsem telesu. Ko so ta encim ustavili, se rak ni mogel več razširjati dalje. Profesor Marco Falasca in ekipa raziskovalcev londonske medicinske šole se ukvarjajo z encimom PLCg1 in rakom dojk. Ko so celicam raka uspeli preprečiti pridelovanje tega encima, so hkrati preprečili nastajanje metastaz – zmožnosti rakavih celic, da iz osnovnega tumorja prehajajo v druge dele telesa. In ravno razširjanje teh celic je smrtna obsodba za rakave bolnike, saj notranje organe prevzamejo tumorji.

„Naše delo ne le identificira molekulo, ki igra ključno vlogo pri razširjanju raka, temveč tudi prikazuje način, kako ta proces ustaviti. Sedaj smo to prikazali na modelnem sistemu – naslednji korak je prikazati, da se ista stvar zgodi tudi pri pacientih,“ je razložil Falasca. Znanstveni svetovalec dr. Mark Matfield je dejal: „To je zares navdušujoča raziskava, ki deluje na enostavnem principu – če ustaviš razširjanje metastaz, ustaviš raka pred ubijanjem ljudi. Sedaj se moramo osredotočiti na razvijanje zdravil, ki bodo lahko blokirala PLCg1.“

Raziskave so bile do sedaj narejene le na miših, za pričakovati pa je, da bo delovanje pri ljudeh znano šele čez nekaj let. Potrebno pa je tudi iznajti zdravilo, ki bi varno in učinkovito blokiralo encim.