Satelit „Upanje“ se bo na pot v vesolje podal meseca maja ali junija. Nov vesoljski center poleg izstrelitvene ploščadi premore tudi podzemeljsko kontrolno postajo.

"Danes vidimo, da je Iran naredil svoj prvi korak v vesolje odločno, natančno in previdno," je izjavil iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ko je dal zeleno luč za izstrelitev rakete. Ta spominja na iranski izstrelek dolgega dometa Šahab 3 z dosegom od 1300 do 1600 kilometrov. "Najpomembnejši instrument zlobnega in gospodovalnega sistema je sramotitev ljudstev in narodov, med katerimi vzbujajo občutek nesposobnosti," je še dodal in se s tem obregnil ob zahodne države.

Znanstveni razvoj Irana je ena glavnih tem Ahmadinedžadovega predsedovanja. Država je v zadnjih letih dosegla izjemen napredek in se tako osvobodila odvisnosti od pomoči tujih držav.

Bela hiša je medtem izstrelitev oznanila za nesrečen dogodek in opozorila, da bi utegnil islamsko republiko potisniti še bolj v nemilost mednarodne skupnosti. "Danes zjutraj sem videla, da je Iran znova preizkusil balistični izstrelek. Žal nam je, da nadaljujejo s takšnimi dejanji, saj jih to le še bolj oddaljuje od preostalih držav v mednarodni skupnosti," je dejala predstavnica za odnose z javnostjo Bele hiše Dana Perino.

Video: Izstrelitev rakete in odprtje prvega iranskega vesoljskega centra.