"Dve stvari želim poudariti," je na novinarski konferenci ob predstavitvi napredka v primeru Microsoft povedala komisarka. Prvič, Microsoft ima "stalno dolžnost", da spoštuje ukrepe iz marca 2004. Drugič, to je tudi "presedan glede Microsoftovega bodočega obnašanja na trgu", je pojasnila. "Microsoft ne bi smel pozabiti na to," je poudarila.

Komisarka tudi ne pričakuje, da se bo Microsoft pritožil na odločitev Sodišče prve stopnje v Luxembourgu, ki je 17. septembra potrdilo odločitev Evropske komisije, ki je Microsoftu leta 2004 naložila 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu. Poleg tega mu je naložila, da mora svoj sistem odpreti trgu.

Microsoft je pristal na tri zahteve Bruslja iz leta 2004: zagotavljanje odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitev enotnega plačila licenčnin, katerih nominalni znesek je 10.000 evrov, ter zmanjšanje licenčnine za globalno licenco, vključno s patenti, s 5,95 odstotka na 0,4 odstotka.

Evropska komisija bo sedaj kmalu odločila tudi, ali je Microsoft kršil pravo EU s pretiranimi cenami za informacije, potrebne za združljivost programske opreme s svojimi sistemi. V Bruslju ocenjujejo, da so te daleč pretirane.