Podatke so predstavili na letošnjem srečanju komisije za lov na kite na Aljaski. Njen predsednik Greg Donovan je povedal, da so te številke spodbudne, čeprav je letni prirastek modrih kitov na južni polobli še vedno majhen.

Za severno poloblo je na voljo manj podatkov, vendar se število kitov rahlo povečuje tudi tu. V vseh oceanih naj bi trenutno živelo okoli 4500 modrih kitov, nekoliko več pa je tudi brazdastih in grbavih kitov, ki so zaščiteni.

Povečanje števila zaščitenih kitov je v zadnje pol leta spodbudilo govorice, da bodo znanstveniki svetovnemu združenju za zaščito živali IUCN, ki določa ogrožene vrste, svetovali, naj grbave kite začasno umakne s sezama najbolj ogroženih živali.

S tem, ko se povečuje njihovo število, se povečuje tudi možnost, da bo nanje spet dovoljen splošen komercialni lov. V naslednjem letu dni bodo lahko lovci z Japonske, Grenlandije, Islandije in Karibov ulovili 78 brazdastih in 54 grbavih kitov, medtem ko ponovnega lova na modre kite doslej ni predlagal nihče.