Marchionne, ki se je mudil na odpiranju novega proizvodnega obrata Fiata na Kitajskem, je dejal, da zakona, ki bi od podjetja zahteval, da zaposluje v sorazmerju s članstvom v sindikatih, ne pozna nobena druga država, so poročali italijanski mediji.

Fiat bo zdaj na odločitev sodišča vložil pritožbo, je napovedal Marchionne, ki sicer ne vidi nobenega smisla v enotnih pravilih v združeni Evropi, če na lokalni ravni še vedno obstajajo takšne posebnosti, ki otežujejo poslovanje podjetij.

Rimsko sodišče je Fiat obsodilo zaradi diskriminacije pri zaposlovanju v obratu v Pomiglianu. Po tem, ko so zaposleni v obratu ob organizacijskih spremembah družbe v roke prejeli odpovedi zaposlitve in nato v podpis nove pogodbe, Fiat namreč ni zaposlil nobenega člana sindikata Fiom.

Sodišče je Fiatu naložilo, da ponovno zaposli 145 članov sindikata Fiom, 19 članom sindikata pa mora izplačati po 3000 evrov odškodnine.

Spor med Fiatom in sindikatom Fiom se vleče že več let. Fiom namreč ni želel pristati na podpis nove kolektivne pogodbe v Fiatu, prav tako ne na krčenje pravic delavcev v posameznih obratih po Italiji. Novo kolektivno pogodbo so sicer podpisali vsi ostali sindikati.