Voditelji omenjenih letalskih družb so se dogovorili, da bodo skušali skupaj prepričati vlade in proizvajalce biogoriv, "naj podprejo, promovirajo in pospešijo razpoložljivost vzdržnih virov novih goriv za letala", so po poročanju francoske tiskovne agencije v skupni izjavi sporočili proizvajalci letal.

Sodelovanje Airbusa, Boeinga in Embraerja naj bi se sicer začelo z razvojem posebne tehnologije, ki naj bi bila uporabna za vse modele letal.

Airbus in Boeing sta ločeno že sprožila skupne programe za razvoj alternativ kerozinu, ki zdaj poganja letala in je velik povzročitelj toplogrednih plinov.

"Želimo si imeti vodilno vlogo na področju razvoja tehnoloških programov, ki bodo olajšali razvoj za letala ustreznih biogoriv in njihovo uporabo. Zavedamo se, da bo do tega prišlo prej, če bomo delali skupaj in ne posamično," je dogovor pospremil izvršni direktor Embraerja Paulo Cesar Silva.

Proizvajalci letal so pojasnili še, da so zavezani k zmanjšanju ogljičneqa odtisa, torej emisij toplogrednih plinov v letalski industriji.

"V zadnjih desetih letih smo za zmanjšanje ogljičnega odtisa v naši industriji storili veliko. Letalski promet se je okrepil za 45 odstotkov, poraba goriva pa se je povečala le za tri odstotke," je ob tem opozoril izvršni direktor Airbusa Tom Enders.

Sicer pa je Airbus minuli teden napovedal tudi sodelovanje z letalsko družbo Virgin Australia. Ameriška in avstralska družba bosta skupaj raziskovali proizvodnjo biogoriv iz listov evkaliptusa - rastline, ki uspeva v suhem podnebju.