Trije proizvajalci avtomobilov na Slovaškem - Volkswagen Slovakia, Kia in PSA Peugeot Citroen - so lani izdelali skupaj 639.000 vozil. To pomeni 119 avtomobilov na 1000 prebivalcev in nov slovaški rekord, je na svojih spletnih straneh poročal gospodarski časnik Hospodarske noviny. Na Slovaškem so tako lani izdelali več avtomobilov na prebivalca kot na Češkem (114 na 1000 prebivalcev) in v Sloveniji (85), je časnik povzel podatke mednarodnega panožnega združenja OICA.

Generalni sekretar evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov ACEA Ivan Hodac je vodilno mesto Slovakov pojasnil z "dobrimi pogoji poslovanja za podjetja" ter "usposobljeno delovno silo, ki je v tej panogi ključnega pomena". Proizvajalci avtomobilov na Slovaškem imajo velike načrte tudi za letos. Volkswagen Slovakia namerava v svoji tovarni pri Bratislavi začeti s proizvodnjo električnega avtomobila.

V Kiini tovarni v Žilini, ki posluje v okviru koncerna Hyundai, že od januarja poteka proizvodnja novega modela cee'd, medtem ko namerava PSA v svoji tovarni v Trnavi sredi leta začeti s proizvodnjo modela 208. V slovaških avtomobilskih tovarnah bi lahko letos proizvodnjo povečali na skupaj 925.000 avtomobilov, ali jim bo to uspelo, pa bo odvisno od povpraševanja iz tujine.