Na salonu v Detroitu, kjer domujejo trije ameriški avtomobilski velikani General Motors (GM), Ford in Chrysler, bo danes in torek namenjen novinarjem, sreda in četrtek sta rezervirana za predstavnike industrije, petek bo dobrodelni dan, od sobote do 22. januarja pa bo sejem odprt za splošno javnost, je razvidno s spletne strani prireditve.

Proizvajalci - predstavilo se bo okoli 40 znamk - so se po sušnih letih v času krize letos znova odločili za bolj razkošne in ekstravagantne prestavitve. Vse je usmerjeno k rasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prodaja avtomobilov v ZDA se je kljub počasni gospodarski rasti lani povečala za 10,3 odstotka na ocenjenih 12,8 milijona vozil, letos pa naj bi po ocenah poskočila na 14 milijonov vozil, poroča dpa.

Tudi na svetovni ravni so napovedi optimistične. Svetovna prodaja avtomobilov naj bi se s 70 milijonov vozil v letu 2012 povečala na 110 milijonov vozil leta 2020, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja Mercedesa Dieter Zetsche.

Trojica iz Detroita - GM, Ford in Chrysler - katere obstoj je bil še pred tremi leti pod vprašajem, ponovno beleži dobičke, počasna, a stalna rast prodaje vrača zmeren optimizem v to ameriško avtomobilsko prestolnico. A se bodo morali močno truditi, da bodo zadržali rast, poroča AFP.

Nemška proizvajalca Volkswagen in BMW sta lani beležila rekordno prodajo, japonski, kot sta Toyota in Honda, si prizadevajo vrniti po motnjah v proizvodnji, ki so bile posledica potresa in cunamija. GM sicer svojih prodajnih rezultatov za lani še ni predstavil.

Med novostmi bosta nova majhna avtomobila chevy spark in sonic proizvajalca GM, Chrysler bo predstavil svoj prvi majhen avto na Fiatovi osnovi dodge dart. Daimlerjeva znamka Smart bo predstavila konceptno miniaturno lahko dostavno vozilo.

Ljubitelji športnih avtomobilov bodo lahko na račun prišli med drugim pri Lexusu, ki bo predstavil konceptno hibridno vozilo LF-LC, in Porscheju, ki bo predstavil nov model 911.

Na področju zelenih avtomobilov bo med drugimi Volvo predstavil konceptno plug-in hibridno vozilo, Mercedes in BMW svoja nova hibrida, Nissan pa električno kombinirano vozilo.