Indijsko podjetje naj bi se pisanju medijev zanimalo za sestanek z administratorjema švedskega sodišča, ki se ukvarjata s finančnim prestrukturiranjem Saaba, je povedal vir blizu podjetja, ki ni želel biti imenovan. Predstavnica indijskega podjetja Roma Balwani ni želela potrditi govoric o interesu za nakup celotnega ali pa samo delov Saaba. Mahindra je sicer lani za 368 milijonov dolarjev že kupila 70-odstotni delež podjetja južnokorejskega Ssangyonga.

Mahindra namerava izkoristiti konkurenčne prednosti južnokorejskega proizvajalca na področju tehnologije ter raziskav in razvoja ter jih nato investirati v nove proizvode, kar bi podjetju lahko pomagalo pri prodoru na globalni trg Za nakup Saaba naj bi se zanimalo tudi vsaj eno turško podjetje, kot tudi turška vlada. Ta si namreč prizadeva, da bi Turčija imela v lasti vsaj enega avtomobilskega proizvajalca, zato naj bi neimenovanemu podjetju pomagala pri sklepanju posla. Nizozemska družba Swedish Automobile, ki je lastnik Saaba, se je za stečajni predlog decembra odločila, potem ko je postalo jasno, da je posel s Kitajci padel v vodo.

Daimler s proizvodnjo tovornjakov tudi v Indiji; v Tati bodo varčevali

Nekdanji lastnik Saaba, ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors, je namreč lani zavrnil vse predloge, s katerimi bi lahko rešili švedsko podjetje. Kitajski družbi Pang Da in Zheijang Youngman sta bili pripravljeni prevzeti švedskega proizvajalca avtomobilov za 100 milijonov evrov, a je General Motors to preprečil, saj ni želel pristati na prenos tehnoloških licenc. Ameriška družba je nasprotovala tudi predlogom, po katerih bi Saab reševal le Youngman. Saab se je za preživetje boril dve leti.

Aprila lani je bilo podjetje prisiljeno ustaviti proizvodnjo, saj je zaradi neplačanih računov dobaviteljem ostalo brez potrebnih avtomobilskih delov. Saab je ob ustanovitvi leta 1939 sicer izdeloval letala, leta 1947 pa je začel z izdelavo prvih avtomobilov. Vrhunec proizvodnje avtomobilov je doživel leta 2006, ko so v Saabovih tovarnah izdelali 133.000 avtomobilov. Po tem pa je proizvodnja avtomobilov upadla, leta 2008 na 93.000 izdelanih avtomobilov, leto za tem pa na samo 27.000 avtomobilov.