Ameriška vlada in Fiat bosta posel sklenila po pridobitvi vseh dovoljenj regulatornih organov, kar bi po navedbah ameriškega finančnega ministrstva lahko trajalo do treh mesecev. Ministrstvo sicer pričakuje, da bodo posel uspeli skleniti hitreje. Dosego dogovora bo danes ob obisku Chryslerjeve tovarne v Toledu v zvezni državi Ohio uradno sporočil ameriški predsednik Barack Obama, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ameriška vlada je od leta 2008 za pomoč Chryslerju namenila 12,5 milijarde dolarjev, Chrysler pa, kot kaže, kljub drugačnim željam ne bo uspel povrniti celotne državne pomoči. Doslej je že odplačal 11,2 milijarde dolarjev; za izplačilo celotne pomoči mu manjka še 1,3 milijarde dolarjev.

Predstavniki ameriške vlade so sicer večkrat poudarili, da ne pričakujejo, da bo Chrysler povrnil celotno državno pomoč in da je bil njihov glavni namen ohraniti delovna mesta.

Fiat je tudi soglašal z nakupom deleža v Chryslerju, ki je v lasti pokojninsko-zdravstvenega sklada sindikata delavcev avtomobilske industrije UAW. Za ta delež bo odštel 75 milijonov dolarjev, pri čemer bo 80 odstotkov kupnine oziroma 60 milijonov dolarjev šlo ameriškemu ministrstvu za finance, medtem ko bo kanadska vlada prejela 15 milijonov dolarjev. Sklad ima sicer v lasti 47 odstotkov Chryslerja.

Fiat bo tako postal večinski lastnik ameriškega avtomobilskega proizvajalca.