V bolnišnici v mestu Cagliari na jugu Sardinije je danes umrla 38-letna ženska, ki se je prejšnji teden na lokalni prireditvi zastrupila z omako guacamole. V bolnišnici je pristalo še osem oseb, ki so se udeležile iste prireditve. Med obolelimi je tudi 11-letni otrok, ki je v kritičnem stanju. 

Zastrupitve tudi v Kalabriji

Iz regije Kalabrija pa medtem poročajo o smrti 52-letnega moškega, ki se je prav tako zastrupil s hrano. Po zaužitju sendviča z zeljem, klobaso in omako guacamole pri uličnem prodajalcu na promenadi v Diamanteju je nedavno umrl Luigi Di Sarno iz Neaplja, umetnik in glasbenik, ki je bil z družino na dopustu na jugu Italije.

Po obroku je Di Sarno sedel za volan in se namenil proti domu, vendar ga je med potjo obšla huda slabost. Umrl je v bližini mesta Lagonegro, še preden bi dosegel bolnišnico. Sodna oblast je odredila obdukcijo, lokalni mediji pa so izvedeli, da naj bi bil vzrok smrti zastrupitev z botulizmom.

Več ljudi, ki je v istem obdobju zaužilo hrano istega uličnega prodajalca, je zbolelo. Med devetimi hospitaliziranimi so štiri osebe v kritičnem stanju. 

Tožilci v Kalabriji so medtem sprožili preiskavo in odredili vsedržavni zaseg izdelka na osnovi brokolija, za katerega sumijo, da je povzročil izbruh botulizma. »Po dveh večjih skupinskih primerih zastrupitve z botulinom, ki sta se v zadnjih tednih zgodila na Sardiniji in v Kalabriji, je Direktorat za preprečevanje, raziskave in zdravstvene izredne razmere pri Ministrstvu za zdravje nemudoma aktiviral vse zdravstvene protokole,« je po poročanju italijanske tiskovne agencija Ansa sporočilo ministrstvo za zdravje.

Kaj je botulizem?

Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič do dve prijavi letno, je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Večina primerov botulizma je povezana z uživanjem nepravilno konzervirane hrane, zlasti domačih pripravkov, kot so suho meso, klobase, zelenjava in sadje. Bakterija Clostridium botulinum v neustrezno toplotno obdelani ali pri previsoki temperaturi shranjeni hrani izloča nevaren toksin. Znaki kontaminacije so lahko spremenjen videz, vonj ali okus hrane ter napihnjene konzerve.

Simptomi se pojavijo od 6 ur do 8 dni po zaužitju: prebavne težave, nato pa ohromitve mišic, najprej očesnih, kasneje še govora, požiranja in dihanja. Bolniki ostanejo pri zavesti in nimajo vročine, okrevanje pa je dolgotrajno. 

Zdravljenje je simptomatsko, okužba pa se ne prenaša med ljudmi. Preprečevanje temelji na strogih higienskih standardih, pravilnem konzerviranju in toplotni obdelavi hrane.

 

Priporočamo