Mednarodna organizacija za kavo (ICO) je bila ustanovljena leta 1963 v Londonu pod okriljem Združenih narodov zaradi ekonomske pomembnosti kave. ICO upravlja Mednarodni sporazum o kavi, ki je pomembno orodje za razvojno sodelovanje, in redno objavlja podatke, analize ter napovedi, povezane s kavnim trgom, piše Index.

"Svetovni trg kave se sooča s hudimi motnjami zaradi podnebnih sprememb in geopolitičnih napetosti. Suše v Braziliji in Vietnamu so zmanjšale pridelke arabice in robuste, dveh najbolj uporabljenih vrst kave, medtem ko ameriške carine v višini 50 odstotkov na uvoz iz Brazilije dodatno zvišujejo cene," navaja zadnje poročilo ICO.

Pričakujejo, da se bodo cene kave stabilizirale šele čez približno tri leta, ko bodo nove plantaže začele obroditi, pod pogojem, da globalna situacija ostane enaka.

Brazilija – največji svetovni proizvajalec kave

Brazilija proizvede približno 36 odstotkov svetovne proizvodnje in je glavni vir arabice z naraščajočo proizvodnjo robuste. Vietnam doprinese približno 17 odstotkov svetovne proizvodnje. Sledijo Etiopija s 6,5 odstotka, Indonezija s 6 odstotki in Kolumbija s pet. Skupaj te države predstavljajo okoli 70 odstotkov svetovne proizvodnje kave.

Brazilija in Vietnam prevladujejo zaradi količine, Etiopija in Kolumbija pa igrajo ključno vlogo v premium segmentu. Ostale pomembne države vključujejo Honduras, Ugando in Indijo, vendar z manjšim deležem.

Kje raste kavovec?

Kava uspeva v zelo specifičnem območju, imenovanem “coffee belt” ali "pas kave", ki se nahaja severno in južno od ekvatorja, kjer klima, nadmorska višina in tla omogočajo rast kave arabica in robusta.

Idealne razmere za rast kavovcev so 18–24 stopinj Celzija in letni padavinski režim 1500–2500 milimetrov na nadmorski višini 600–2000 metrov.

Klimatske spremembe in naravne ujme 

Na dvig cen kave najbolj vplivajo klimatske spremembe. Brazilija in Vietnam sta zadnja leta prizadeti zaradi suš in ekstremnih temperatur, kar zmanjšuje pridelke in povečuje proizvodne stroške. Indonezija in Uganda se soočata s poplavami, ki uničujejo pridelke in otežujejo obiranje.

Dolgoročne podnebne spremembe zmanjšujejo površine, primerne za gojenje kave. Drugi problem so bolezni, kot je lisna rja, ki prizadene arabico, zlasti v Latinski Ameriki, in zmanjša pridelke tudi do 20 odstotkov. Višja vlažnost pospešuje tudi širjenje bolezni.

Stroški proizvodnje in delovna sila

Pobiranje arabice je pogosto ročni proces, ki zahteva veliko delavcev. V Braziliji in Kolumbiji pomanjkanje sezonskih delavcev zvišuje stroške zaradi migracij in urbanizacije. Vse dražja so tudi gnojila, pesticidi in gorivo zaradi globalne inflacije in motenj v dobavni verigi. Intenzivna pridelava zmanjšuje produktivnost plantaž, v Kolumbiji in Etiopiji staranje dreves dodatno omejuje pridelke.

Kava v kavarnah dražja

Kombinacija klimatskih sprememb in geopolitičnih napetosti, kot so carine na brazilsko kavo, ustvarja prepih na trgu kave. Cene bodo še naprej rekordno visoke, saj globalni deficit kave traja že četrto leto zapored, navaja Ana Maria Linares, ekonomistka Svetovne banke za Latinsko Ameriko.

Poleg tega končno ceno v kavarnah zvišujejo lokalni davki, predvsem DDV in posebne trošarine. Zaradi uvedbe carin Braziliji je kava v ZDA 21 odstoktov dražja kot v enakem obdobju lani. 

Poraba najverjetneje ne bo upadla

Vsak motnja na globalnem trgu se prenese na končnega potrošnika, vendar analitiki ne pričakujejo zmanjšanja prodaje. Svetovno se dnevno popije približno 2,25 milijarde skodelic kave. V prihodnjem letu naj bi poraba ostala enaka, a bo povprečna skodelica kave dražja.

Priporočamo