Predlog zakona določa, da lahko tudi obveščevalci pri zasliševanju uporabljajo le tiste metode, ki so napisane v terenskem priročniku kopenske vojske ZDA, ki ne predvideva fizičnega nasilja. Med temi pa ni zloglasnega "vodnega deskanja", ko ujetnika privežejo na desko, pokrijejo glavo s krpo in ga zalivajo z vodo, da mu vzbudijo občutek utapljanja.

Voditelji ameriških obveščevalnih služb so priznali, da so to metodo uporabili le leta 2003 v tajnih zaporih CIA proti trem osumljenim teroristom mreže Al Kaide na čelu z organizatorjem napadov na ZDA 11. septembra 2001 Khalidom Šejkom Mohamedom.

Ameriški obveščevalci te metode nato kasneje naj več ne bi uporabljali, vrsta visokih predstavnikov administracije pa je bila prisiljena priznati pred kongresom, da se jim metoda zdi "odurna". Nobeden pa je ni upal opredeliti z mučenjem, ker je uradna ameriška politika, da ZDA ne mučijo ujetnikov.

Opredelitev z mučenjem bi namreč prinesla s sabo pravne posledice. Bush je v soboto dejal, da morajo obveščevalci imeti še naprej potrebna orodja za zaustavitev teroristov in napovedal svoj šele deveti veto v karieri. Osem od teh vetov je vložil v zadnjih desetih mesecih, odkar imajo nadzor nad kongresom demokrati.

Bush je ameriški javnosti sporočil, da upad števila terorističnih napadov na ozemlju ZDA v zadnjih šestih letih in pol ni naključje. "Večje odgovornosti od preprečevanja terorističnih napadov nimamo in sedaj ni čas, da se kongres odpove praksam, ki so se dokazale pri varovanju Američanov," je dejal Bush. Demokrati nimajo dovolj glasov, da presežejo veto in jim ostajajo le izjave. Kalifornijska senatorka Dianne Feinstein je sporočila, da je imel Bush priložnost, da zapre razpravo o mučenju, vendar se je raje odločil, da mučenju pusti odprta vrata.

Vodja senatne večine Harry Reid iz Nevade je poudaril, da je Bush zanemaril nasvete svojih vojaških poveljnikov, vključno s poveljnikom enot v Iraku, generalom Davidom Petraeusom, ki je dejal, da so zasliševalske metode kopenske vojske učinkovite in da lahko uporaba drugih metod poveča tveganje za ameriške vojake, ki se bodo znašli v ujetništvu. Reid je tudi poudaril, da mučenje nikoli ne zagotovi zanesljivih informacij.

Razprava o mučenju se bo sedaj najverjetneje prenesla tudi v predsedniško tekmo. Republikanski predsedniški kandidat senator John McCain je bil doslej glasen proti mučenju, tudi zato ker ga je bil sam deležen kot ujetnik v Vietnamu. Tokrat pa je podprl Bushev veto.

Razprava o prepovedi mučenja sicer ni povsem v korist demokratov. Veliko Američanov se namreč pusti prepričati v filmske scenarije, da je mučenje edini način, da se ustavijo napadi v zadnjem trenutku, poleg tega pa je pri večini težko najti sočutje za nekoga, ki je pripravljen napasti ameriške cilje.