Učili so jo, da se bo zgodila tragedija, če bo pokazala lase. Pobegnila je družini, slekla muslimanska oblačila, zaprosila za azil na Nizotemskem in svetu povedala zgodbo tisočih pohabljenih in ponižanih muslimank. Skrajni islamisti so izjavil, da je po smrti režiserja Van Gogha ona njihova naslednja tarča. Nikamor ne gre brez telesnih stražarjev. 

V knjigi, v kateri opisuje svoje življenje, Ayaan Hirsi Ali opisuje, kako je pri petih letih znala našteti vse svoje moške prednike v zadnjih tristo letih. Babica jo je kasneje tudi s pomočjo udarcev naučila, da se jih je naučila še enkrat več. Somalski otroci se morajo na pamet naučiti rodovnike svojih družin. To je zanje bolj pomembno od branja in računanja. Zakon klana je edini in najmočnješi in spoštovati ga morajo vsi. S staršema – oče je ustanovil politično gibanje, zaradi česar se je družina najprej preselila v Savdsko Arabijo. Ko so jih izgnali, mama ni želel v državo, ki ni muslimanska, Pristali so v Sudanu. Ker jim niso dovolili vstopiti, so odšli v Etiopijo.

Ali se je prvič srečala z deklicami, ki niso bile muslimanke, z učitelji, ki otrok niso pretepali in življenjem, v katerem si ni bilo treba pokrivati las ali skrivati obraza. Ko so se preselili v Kenijo, je oče kmalu zapustil družino. Ali se je začela upirati tradicionalnim muslimanskim vrednotam, ki jih je spoštovala njena mati. Pridobila si je izobrazbo in delala v pisarni. Ko so jo hoteli na silo poročiti, in jo pred poroko poslali v Nemčijo, kjer naj bi počakala na vizo za Kanado, je pobegnila.