Po podatkih naših virov je predsednik George Bush Obsitniku po novem ponudil veleposlaniško mesto na Slovaškem, omenjeni pa naj bi ga sprejel.

Vodja oddelka za odnose z javnostmi na ameriškem veleposlaništvu Susan Shultz je dejala, da ne pozna razloga za odločitev Bele hiše in da ne ve, koga bo predsednik Bush za kandidata imenoval sedaj.

Obsitnika je Bela hiša za veleposlanika v Sloveniji imenovala 25. julija, odtlej je čakal na zaslišanje pred senatom, ki bi moralo biti septembra.

Ne najbolj običajna stvar

Takšna spremembe kandidata "ni najbolj običajna zadeva," pravi dr. Milan Brglez, nosilec predmeta Diplomatski in konzularni odnosi na Fakulteti za družbene vede. Dejal je, da so razlogi ameriške odločitve morda notranjepolitične narave.

Odločitev Bele hiše je nepričakovana zato, ker je želela ameriška stran zaradi slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta imeti novega veleposlanika v Sloveniji čim prej. V intervjuju za Dnevnik pred vrnitvijo v ZDA je nekdanji veleposlanik Thomas Robertson dejal, da so ZDA želele, da pride v Ljubljano do začetka jeseni. Izvedeli smo, da naj bi Washington Ljubljano tudi prosil, da je po hitrem postopku izdala strinjanje (agrema) k imenovanju Obsitnika, kar je sicer del utečenega postopka ob imenovanju veleposlanikov.

"Washington se dobro zaveda, da bo Slovenija predsedovala Evropski uniji in bo novega veleposlanika imenoval, kolikor hitro bo mogoče," je včeraj dejala Shultzejeva.

Slovensko zunanje ministrstvo odločitve ameriške strani ni želelo komentirati. O njej je bilo obveščeno, ameriška stran ni navedla razlogov zanjo, je dejal v. d. vodje službe za odnose z javnostmi Gregor Šuc.

Prvi nekarierni diplomat na čelu veleposlaništva

Obsitnik bi bil šesti ameriški veleposlanik v Sloveniji in prvi nekarierni, torej takšen, ki se z diplomacijo ne ukvarja profesionalno, ampak jih ameriški predsedniki na položaj običajno imenujejo zaradi zaslug. Shultzejeva je dejala, da se je Obsitnik veselil službovanja v Sloveniji in se nanj pripravljal. Takšne priprave običajno vključujejo učenje jezika.

Obsitnik, ki finančno podpira republikansko stranko, je pred imenovanjem na veleposlaniško mesto sodeloval v Komisiji za ohranjanje ameriške dediščine v svetu. Sicer pa je pred tem opravljal več funkcij v vidnih ameriških podjetjih, med drugim v dveh, ki opravljata posle za ameriško vlado oziroma ameriško vojsko.