Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes v Bruslju potrdil, da pobuda slovenske vlade za ureditev odprtih vprašanj s Hrvaško obstaja, vendar dokumenta z oznako strogo zaupno ni želel komentirati.

"To, da takšna pobuda obstaja, najbrž ni nobenega dvoma," je potrdil minister. "Vendar na žalost nimam nobene možnosti, da bi to komentiral, ker gre za zaupno gradivo, ki čaka na odgovor hrvaške strani," je pojasnil.

O pobudi je govoril "odbor državnega zbora za zunanjo politiko v Ljubljani pred nekaj dnevi, o tem je razpravljala vlada", je še potrdil minister. Zaupno gradivo sedaj čaka na hrvaški odziv, "zato bi bilo z moje strani nekoliko prenagljeno, da bi rekel kar koli več od tega, kar sem pravkar rekel", je dodal.

Hkrati pa je po poročanju RTV SLO hrvaška stran pojasnila, da ni od Slovenije prejela nikakršnih predlogov in zadeve ne more komentirati.

Minister Rupel tudi ni želel komentirati navedb televizije POP TV, da naj bi Ljubljana Zagrebu med drugim ponudila posredovanje tretje strani pri reševanju vprašanja meje, in sicer da naj bi za posrednika predlagala francoskega pravnika Roberta Badinterja. "Vi imate svoje vire, jaz imam pa svoje obveznosti," je bil kratek.

Slovenska vlada naj bi Hrvaški ponudila rešitev skupnih problemov v paketu

Kot so sinoči poročali v oddaji 24 ur na POP TV, naj bi slovenska vlada hrvaški strani predlagala, da državi vsa odprta vpršanja rešita v paketu, in sicer z arbitražo ali mediacijo.

Slovenska vlada je po nekajmesečni tihi diplomaciji sosednji Hrvaški poslala predlog, naj nerešena mejna vprašanja rešijo s pomočjo sodišča za spravo in arbitražo, ki ga v okviru Organizacije za sodelovanje in varnost v Evropi vodi francoski pravnik Robert Badinter. V vladi so obstoj takšnega dokumenta potrdili, vendar pa zaradi zaupnosti niso želeli govoriti o njegovi vsebini.

Podrobnosti še niso jasne

Tako za zdaj še ni jasno, ali gre dejansko za predlog arbitraže ali za neobvezujočo mediacijo. Zagotovo pa bi izbira Badintera morala ustrezati Hrvaški, saj je ta na Hrvaškem sprejel celo častni doktorat, reški Novi list pa je pred časom poročal, da je francoski strokovnjak na posredovanje v sporu privolil že pred leti, ko je arbitražo zagovarjal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Hkrati naj bi privolitev za takšno presojanje dal tudi slovenskemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu.

Reševanje zagat

Po poročanju Pop TV naj bi skrivno dogovarjanje med vladama obeh držav obsegalo tudi druge nerešene probleme, ki mečejo senco na medsosedske odnose, kot sta na primer vprašanje varčevalnih vlog nekdanje Ljubljanske banke in razglasitev ribolovno-ekološke cone v Jadranu.