Poprej tajni diplomatski telegrami in druga sporočila kažejo, da je bil Mitterrand predvsem obseden z anglosaškim prevzemanjem vpliva v osrednji Afriki, zato je francoska vojska, upoštevajoč politične zahteve Pariza, mižala pred očitnim organiziranim hutujskim pokolom Tutsijev in poskusom fizičnega uničenjem Ruandske domoljubne fronte (RPF), ki se je sicer urila v Ugandi in na koncu prevzela oblast v državi.

Le Monde je omenjene dokumente pridobil od odvetnikov šestih Tutsijev, ki pred pariškim vojaškim sodiščem tožijo Francijo zaradi sokrivde genocida. Iz njih naj bi bilo razvidno, da je bil Mitterrand seznanjen s potencialno nevarnostjo množičnega poboja Tutsijev, ki so ga pripravljali takrat vladajoči Hutujci v Kigaliju, saj so podatke o tem dobivali vsaj že od januarja 1993. Eden od odvetnikov Antoine Compte je med drugim povedal, da predsednikovi memorandumi, ki so jih pridobili od Mitterrandove fundacije, dokazujejo, da so bile francoske vojaške sile v Ruandi neposredno vodene iz Elizejske palače. Več o tem naj bi povedali takratni najvišji francoski častniki, nekdanji obrambni minister Pierre Joxe in takratni premier Alain Juppe, če bo vojaško sodišče ugodilo zahtevi odvetnikov šesterice Tutsijev, da jih pokliče kot priče. Vsi ti naj bi od predsednika zahtevali drugačno ravnanje in celo opustitev kakršne koli vloge Francije v Ruandi, toda Mitterrand je na vsak način skušal prek hutujskih vodij zavarovati francoski vpliv v tem delu Afrike.

Med najbolj neposrednimi dokazi je sporočilo francoskega veleposlanika v Kigaliju, ki je 19. januarja obvestil Pariz, da je takratni ruandski predsednik Hutujec Juvenal Habyarimana predlagal "sistematični genocid, če je potrebno, tudi s pomočjo vojske", nad Tutsiji oziroma njihovo domoljubno fronto. Habyarimana je bil ubit 6. aprila 1994, ki velja za datum začetka trimesečnega množičnega pobijanja Tutsijev; takrat je v treh mesecih življenje izgubilo 800.000 ljudi. Francija je za sestrelitev predsednikovega letala pri letališču v Kigaliju nemudoma obtožila domoljubno fronto, francoske enote, ki so od leta 1990 varovale hutujski vojaški režim pred napadi RPF iz Ugande, pa so genocid, ki je s svojo odkrito srhljivostjo pretresel ves svet, zgolj opazovale s strani. Vse kaže, da je bil tak ukaz dan iz Pariza.