Pet let po napadu so se v Združenih državah oblikovale cele skupine ljudi, ki se ukvarjajo s teorijo zarote o napadu. Najbolj znana je skupina “Raziskovalci resnice o 11. septembru“, ki se ne strinjajo z uradnimi poročili o napadu. Okrog 500 članov skupine, ki so se zbrali na nedavni konferenci v Chicagu, pravi, da ne bodo odnehali dokler ne odkrijejo resnice.


Uradna verzija...

Nacionalni odbor, ki je analiziral napad 11. septembra je po 1200 opravljenih intervjujih ugotovil, da so se v trgovinski center zaleteli ugrabitelji dveh letal. Ameriški institucionalni Inštitut za standarde in tehnologijo pa je izdal poročilo na deset tisočih straneh, ki pravi, da je bil ogenj, ki ga je povzročil trk letal zadosten, da sta se stolpnici porušili.


...in neuradna

Omenjena skupina pa je na svojih uradnih spletnih straneh objavila, da uradnim poročilom ne verjame ter da ameriška vlada laže: "Svetovni trgovinski center je skoraj zagotovo porušen kontrolirano. Ne samo, da je vlada dopustila, da se 11. september sploh zgodi, ampak je mogoče celo sama izvedla napad tega dne, da bi si olajšala svojo politično propagando."


Čeprav jih mnogi označujejo za ekstremiste, sami nase ne gledajo na ta način. Preprosto verjamejo, da je bila vladna preiskava o 11. septembru neprimerna in nepravilna, medtem ko vladni organi in znanstveniki ne želijo razpravljati o morebitni teoriji zarote, saj bi s tem izpodbijali lastno kredibilnost. Največji konflikt se pojavi ob dejstvu, da Steve Jones ne verjame, da bi letala lahko povzročila tolikšno uničenja, Inštitut pa rušenje celotne stolpnice pojasnjuje kot verižno reakcijo.