Zadnjemu spora med koalicijskima partnericama naj bi botrovali dogodki v mestecu Smederevska Palanka, kjer je lokalna veja socialistov skupaj s stranko finančnega ministra Mlađana Dinkića Združene regije Srbije (URS) z oblasti vrgla vladajočo SNS s ciljem, da sama sestavi lokalno upravo.

Decembra že predčasne volitve?

To se je zgodilo, ko je bil Vučić ravno na obisku v Združenih arabskih emirati, po vrnitvi pa je v nedeljo izjavil, "da zadnje poteze naših partnerjev zagotovo ne bodo ostale brez posledic". Nekateri mediji, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, so posledično začeli ugibati, da bo vlada padla in da bodo že decembra predčasne parlamentarne volitve.

Prah se je sicer že nekoliko polegel. Vučić in Dačić bosta tako predvidoma v torek spregovorila o težavah svojih strank na lokalni ravni, je v nedeljo zvečer napovedala članica predsedstva SNS Jadranka Joksimović, pri tem pa izrazila prepričanje, da Vučićeve izjave še ne pomenijo predčasnih volitev.

Podobno je dogajanje danes komentiral podpredsednik SPS Žarko Obradović, ki je dejal, da sprememba oblasti v Smederevski Palanki ne more ogroziti koalicije na državni ravni, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Večmilijonske finančne mahinacije

A v ozadju napetosti naj bi bile večje težave kot zgolj razhajanja na lokalni ravni. Pri tem naj bi bila v ospredju predvsem prizadevanja Vučića, ki kot obrambni minister usklajuje delo obveščevalnih služb, da obračuna s korupcijo. Dačić temu ni nasprotoval, dokler ni grozilo, da bo tudi več funkcionarjev njegove stranke pristalo pod drobnogledom preiskovalcev.

Gre za nekatere člane SPS, ki so v minulih letih vodili danes močno zadolžena državna podjetja. Prav tako naj bi se nepravilnosti pokazale na ministrstvu za energetiko, ki so ga v preteklosti vodili socialisti. Pri tem naj bi šlo za večmilijonske finančne mahinacije, še piše APA.

SNS, najmočnejša stranka v vladi, se je poleg tega v zadnjih dneh spretno distancirala od področja, pri katerem v Srbiji pač ni mogoče dobiti pozitivnih točk - dialoga s Kosovom. Pogovore so prepustili Dačiću, ki je v preteklosti pri tem vprašanju pritegoval pozornost z nasprotujočimi si izjavami.

Čas bi bil za zgodovinski dogovor

Še nedavno se je tako vnovič zavzel za delitev Kosova in upočasnitev približevanju EU, če bi ta Beogradu postavljala nesprejemljive pogoje, nato pa je po prvem srečanju s kosovskim premierom Hashimom Thacijem v petek v Bruslju dejal, da bi bil čas za "zgodovinski dogovor". Vučić je malo pred tem dejal, da ne bo dopustil ogrožanja približevanju EU.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave, ki ji povzema APA, se vodji SNS ni treba bati volitev. SNS namreč trenutno uživa 39-odstotno podporo in je tako jasno pred opozicijsko Demokratsko stranko (DS), drugo uvrščeno na majskih volitvah. Socialisti, ki so se na majskih volitvah uvrstili na tretje mesto, pa so glede na ankete danes daleč od stranke, ki bi še lahko igrala vlogo jezička na tehtnici.