Romney je bil na prvem soočenju 3. oktobra v Denverju bolj prepričljiv od "zaspanega" Obame, vendar pa se je predsednik 16. oktobra v Hempsteadu pri mestu New York vrnil na oder in po mnenju neodvisnih analitikov je rezultat v zmagah sedaj izenačen ena proti ena.

Prvo soočenje je bilo posvečeno notranji politiki in Romney ga je dobro izkoristil za napad na gospodarski položaj v ZDA pod Obamo, ki ga zaznamuje počasna gospodarska rast z visoko stopnjo brezposelnosti. Romney je po soočenju izbrisal zaostanek v anketah, ki ga je Obama počasi povečeval po nacionalni konvenciji demokratske stranke v Charlottu v začetku septembra.

Ankete po drugem soočenju kažejo, da je Obama deloma zacelil rane iz prvega soočenja in kandidata sta ponovno izenačena. Obama glede zunanje politike še vedno vodi v anketah in do nedavnega skoraj ni bilo dvoma, da bo na soočenju z Romneyjem glede tega močnejši.

Vendar pa je 11. septembra letos prišlo do napada na ameriški konzulat v Bengaziju, kjer je umrl veleposlanik Christopher Stevens in še trije Američani. Obama in vodilni člani njegove administracije so skoraj dva tedna krivdo za dogodek valili na žaljivi film o preroku Mohamedu in šele pred kratkim potrdili, da je šlo za organizirani napad teroristov.

Republikanci na čelu z Romneyjem napad izkoriščajo za vrtanje lukenj v Obamov sloves borca proti terorizmu, ki zmaguje, saj ni jasnega odgovora, zakaj ni bilo bolj poskrbljeno za varnost, še posebej na obletnico terorističnih napadov v ZDA leta 2001. Obama je v drugem soočenju izkoristil Romneyjevo nerodnost v izražanju, vendar pa odgovora na ključno vprašanje še ni podal.

Sicer pa se bosta kandidata tako kot doslej prepirala okrog politike do Irana, prijateljstva z Izraelom, poteka vojne v Afganistanu in odnosa do Kitajske in Rusije, kjer Romney trdi, da je Obama premehak.