V soboto se je Brahimi o svojem načrtu že pogovarjal s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualejem. Na sirskem zunanjem ministrstvu so poudarili, da so pogovori tekli v smeri zaustavitve nasilja, kar bi bila osnova za "globalni sirski dialog brez zunanjega vmešavanja". "Tak dialog je edina pot iz krize," so še dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Brahimi je svoje načrte že predstavil tudi opozicijskim voditeljem, ki so pobudo za prekinitev ognja pozdravili. "Situacija v Siriji je dosegla nevarno stopnjo nasilja, ki ogroža neodvisnost in suverenost države," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenil prvi mož opozicijskega Nacionalnega koordinacijskega sveta Hasan Abdul Azim.

Posebni odposlanec ZN Brahimi sicer priznava, da je možnosti za uspeh njegove mirovne pobude le malo. V nasilju v Siriji je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice v soboto umrlo vsaj 108 ljudi, od tega 42 civilistov. Najhujši spopadi so potekali v severnem delu države in v okolici Damaska.

Mirovne pogovore je še dodatno zasenčilo nasilje v sosednjem Libanonu, kjer je v petek v eksploziji bombe umrlo osem ljudi, med drugim vodja libanonske notranje obveščevalne službe Visam al Hasan. Opozicija v Libanonu krivdo pripisuje sirskemu režimu.