Varčevanje "enostavno ne deluje"

Protestniki na ulicah Londona, pa tudi Glasgowa in Belfasta od britanske vladne koalicije zahtevajo konec varčevanja. Namesto varčevalnih naj se sprejemajo ukrepi, ki bodo zagnali gospodarsko rast, pozivajo. Protest je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP glasen, a mineva mirno.

Generalni sekretar Kongresa sindikata trgovine (TUC), ki je pomagal pripraviti shod, Brendan Barber je sporočilo protesta povzel z besedami, da varčevanje "enostavno ne deluje". Britanska vlada po njegovih besedah z zniževanjem plač uničuje življenje več milijonom ljudem, medtem ko bogatim znižuje davke.

Protestniki v Londonu so se podali na tri kilometre dolg protestni shod, ki se bo zaključil v Hyde Parku. Tam jih bo nagovoril tudi vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband, ki pa množici naj ne bi obljubil, da katera koli britanska oblast ne bo varčevala. "Ne obljubljam lahkih časov, a obljubljam drugačen in bolj pravičen pristop," piše v osnutku njegovega nagovora.

Okrevanje je počasno

Ob nastop opozicijskega voditelja na protestnem shodu se je obregnil britanski premier David Cameron, ki je prek twitterja sporočil: "Ed Miliband bo nagovoril zborovanje, ki se zavzema za konec vseh varčevalnih ukrepov, ki so nujno za odpravo primanjkljaja."

Britansko gospodarstvo se od konca leta 2011 znova nahaja v recesiji. Okrevanje je počasno; v tretjem letošnjem četrtletju bi se država lahko povrnila k rasti, a bi se lahko njen bruto domači proizvod že konec leta znova skrčil. Stopnja brezposelnosti je bila med junijem in avgustom 7,9-odstotna.